Otwarcie Qulinarium! Magda Gessler w Łodzi. W Manufakturze będzie gotować na żywo dla TVN. Będzie też Mateusz Gessler i Jagna Niedzielska

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
W sobotę 29 sierpnia w Manufakturze zostanie otwarte Qulinarium, czyli nowa strefa restauracyjna. W centrum pojawią się goście: w sobotę w Manufakturze gotować będzie Magda Gessler natomiast w niedzielę Mateusz Gessler. Odbędą się też warsztaty dla dzieci i kulinarna „Bitwa na noże”.CZYTAJ DALEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH
W sobotę 29 sierpnia w Manufakturze zostanie otwarte Qulinarium, czyli nowa strefa restauracyjna. W centrum pojawią się goście: w sobotę w Manufakturze gotować będzie Magda Gessler natomiast w niedzielę Mateusz Gessler. Odbędą się też warsztaty dla dzieci i kulinarna „Bitwa na noże”.CZYTAJ DALEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH
W sobotę 29 sierpnia w Manufakturze zostanie otwarte Qulinarium, czyli nowa strefa restauracyjna. W centrum pojawią się goście: w sobotę w Manufakturze gotować będzie Magda Gessler natomiast w niedzielę Mateusz Gessler. Odbędą się też warsztaty dla dzieci i kulinarna „Bitwa na noże”.

W sobotę od godz. 10 w Qulinarium pojawi się Magda Gessler, która będzie gotować na żywo w programie Dzień Dobry TVN, transmitowanym prosto z Manufaktury. Gessler przygotuje m.in. omlet francuski z szynką parmeńską, słone babeczki z wędzonym pstrągiem na chrzanowym musie i flaki cielęce ze świeżo tartym parmezanem pod grzanką z czosnkową oliwą. Nie zabraknie opowieści o gotowaniu, smakowaniu i celebrowaniu posiłków.

O godz. 15:30 strefę opanują dzieciaki. Zorganizowane zostaną tu warsztaty bento kawaii, czyli komponowania posiłków rodem z Japonii. Bento kawaii to sztuka tworzenia posiłków na wynos – do zabrania do pracy lub szkoły. Podstawą jest lunchbox, do którego układa się zaplanowane kompozycje: dla dzieci to np. misie panda z ryżu i papieru nori do sushi.

- Początek roku szkolnego to idealny moment, by zacząć przygotowywać kolorowe i różnorodne lunchboxy dla dzieci. Każdy chętniej sięgnie po ciekawie skomponowany posiłek, bo przecież jemy także oczami – tłumaczy Agnieszka Skubisz, pomysłodawczyni i prowadząca warsztaty bento kawaii.
Zapisy na warsztaty odbywają się drogą mailową pod adresem [email protected] z dopiskiem „Bento”. Zapraszamy dzieci od 7 lat lub od 5 lat, ale młodsze w towarzystwie opiekuna.. Należy podać imię i nazwisko dziecka oraz wybraną datę: sobota godz. 15:30 lub niedziela godz. 11, 14 lub 17.

O godz. 17 w sobotę rozpoczną się warsztaty z Jagną Niedzielską, propagatorką i twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. Opowie nie tylko o tym, jak organizować sobie życie i mądrze robić zakupy, by nie wyrzucać jedzenia, ale także pokaże, że z pozornym odpadków można zrobić pyszne i pożywne dania.

W niedzielę od godz. 10 gotować będzie Mateusz Gessler – kucharz, osobowość telewizyjna, juror programów kulinarnych. Zacznie od śniadania, na które zaserwuje aromatyczną szakszukę – aromatyczne pomidory zapiekane z jajkiem sadzonym. To zdrowy i pyszny posiłek, również dla osób na diecie. O godz. 12.30 zaprezentuje roślinne alternatywy dla klasycznych burgerów.

O godz. 15:30 pod okiem Mateusza Gesslera rozpocznie się Bitwa na noże. To kulinarna potyczka łódzkich blogerów i influencerów, której tematem przewodnim są „Qrki w Qulinarium”.

W niedzielę również zaplanowano warsztaty bento: o godz. 11, 14 i 17. Również obowiązują zapisy mailowe.

Organizatorzy pamiętają o bezpieczeństwie – podczas wydarzenia obowiązują maseczki i zachowanie bezpiecznego dystansu. W przypadku braku maseczki – będzie można otrzymać nową, z logo Qulinarium od obecnych na miejscu animatorów.

Czy biały chleb jest zdrowy?

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

d
d

Wyjatkowo nie lubie tego babiszona ze sztucznymi kudlami.

G
Gość

niech te kudły czapką przykryję założy fartuch i zdejmie tą biżuterię i nabierze kultury i ogłady ! Wielka gwiazda kuchareczka.

G
Gość

niech ugotuje te swoje tłuste kudły i zezre ta pseudokucharka

Dodaj ogłoszenie