Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Park Śniadaniowy w Parku Źródliska: tarta, deser z błotnym ciastem i sałatka owocowa [ZDJĘCIA]

Agnieszka Magnuszewska
Tarty, ciasta, jajecznica, musli i owoce to tylko część smakołyków serwowanych w sobotę podczas trzeciej edycji Parku Śniadaniowego w Parku Źródliska. Już po godz. 9.30 stoliki przy Tubajce, a także koce rozłożone między drzewami były zajęte przez około 60 osób.

Ze względu na upał popularnością wśród zwolenników śniadania w parku cieszyły się lekkie potrawy.

- Najwięcej osób kupuje tarty, mamy je z mozzarellą i pomidorami, karmelizowaną cebulką czy trzy sery - mówi Magdalena Młynarczyk, która wspólnie z koleżanką Anną Przybylską wypieka ciasta i tarty we własnej kuchni.

Domowych wypieków można też spróbować na stoisku Ewy Pawłowskiej - Whitehead.

- Największą popularnością cieszy się deser lodowy z błotnym ciastem, które składa się z syropu klonowego, jaj, orzechów pekan i czekolady - tłumaczy Ewa Pawłowska - Whitehead. - Ciasto serwowane jest z lodami waniliowymi i polewą konfiturową z wiśni.

Zwolenników lekkich śniadań powinna zadowolić sałatka owocowa, którą ze świeżych malin, borówek, melona i czereśni komponuje pani Renata.

Jednak Park Śniadaniowy to nie tylko kramy ze zdrową żywnością.

- Mamy stoisko z wielkimi klockami, dzieci mogą też malować w przestrzeni. Kolejną atrakcją jest rodzinna capoeira - mówi Katarzyna Kapela, właścicielka Tubajki i pomysłodawczyni Parku Śniadaniowego.

Autopromocja:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki