Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierwszy w Łodzi food boutiqe powstanie przy Piotrkowskiej 217 [WIZUALIZACJE]

Matylda Witkowska
W kompleksie Piotrkowska 217 za trzy miesiące rozpocznie się gruntowny remont. Powstanie tam pierwszy w Łodzi food boutiqe, czyli całoroczny targ ze stoiskami spożywczymi i restauracyjkami.

Nowy wygląd zyska dawna fabryka Johna przy ul. Piotrkowskiej 217. W głównej hali od maja prowadzony będzie gruntowny remont. Ma w niej powstać targowisko z dobrej jakości żywnością i restauracjami.

Projekt przebudowy przygotowała łódzka pracownia MooMoo Architects. Z zewnątrz hala będzie oczyszczona, a cegła na elewacji pomalowana na szaro.

- Chcieliśmy odnowić fabryczny budynek, a jednocześnie sprawić, by odróżniał się od Manufaktury - mówi Łukasz Pastuszka z Moo Moo Architects.

Stalowe elementy hali będą odnowione i pomalowane na żółto, w dachu przywrócone świetliki, a okna będą powiększone do ziemi i wzbogacone o historyczny podział na małe tafle.

Walentynki 2015 w Łodzi. Gdzie na Walentynki? Imprezy, koncerty, atrakcje

W hali zburzona będzie ściana działowa, co utworzy powierzchnię ok. 1 tys. mkw. Także w środku będą szare ściany, a restauratorzy będą urzędować... w kontenerach.

- Kontener jest poetycką przesłanką tego, jak te produkty do nas są przewożone - tłumaczy Łukasz Pastuszka.

Kontenery będą szare lub żółte. Główny element kolorystyczny ma pochodzić od wystawianych produktów. W części wspólnej będą stoliki i wysokie krzesła, o ładny zapach zadba wentylacja.

We wrześniu lub październiku w wyremontowanej hali powstanie pierwszy w Polsce food boutiqe - całoroczny targ ze stoiskami spożywczymi i restauracyjkami. Organizatorzy wzorowali się na takich targach jak Borough Market w Londynie, Mercado de San Miguel w Madrycie czy bazar Carmel w Tel Awiwie, gdzie można kupić produkty do domu lub zjeść smaczną potrawę na miejscu.

Walentynki 2015. Pomysły na prezent na Walentynki dla niego i dla niej

- Food boutiqe będzie miejscem dla pasjonatów, ludzi którzy kochają jeść, gotować i podróżować - mówi Radosław Szwugier, rzecznik prasowy inwestora. - Będzie tu można dostać produkty egzotyczne i regionalne.

W hali jedzenie sprzedawać będzie 40 wyselekcjonowanych sprzedawców produktów spożywczych i gotowych potraw. Połowa stoisk jest już wynajęta. Na pozostałe jest więcej chętnych niż miejsc.

Księgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki