MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pokrzywa na trzy sposoby. Ta roślina nic nie kosztuje, a jest bardzo zdrowa i smaczna. Przygotuj pyszną sałatkę, napar lub sok z pokrzywy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Z młodej pokrzywy zrobimy sok, napar lub sałatkę
Z młodej pokrzywy zrobimy sok, napar lub sałatkę 123rf Nataliia Sirobaba/zdjęcie ilustracyjne
Sok z pokrzywy, napar, a może pyszna sałatka? Polecamy trzy sposoby na wykorzystanie tej cennej dla zdrowia rośliny. Odpowiednio przygotowaną i posiekaną pokrzywę można wykorzystać zamiast natki pietruszki do posypywania potraw. Dowiedz się, jakie są właściwości lecznicze pokrzywy i zrób wyśmienitą sałatkę, herbatę lub sok z pokrzywy.

W skrócie

Moja babcia, odkąd pamiętam zbierała wiosną młodą pokrzywę. Ze świeżych listków przyrządzała sok, czasem prostą sałatkę, a część suszyła na herbatę z pokrzywy. Babcia ma 96 lat, wygląda na trzydzieści mniej, ma mocne włosy, nieliczne zmarszczki, jest szczupła i bardzo energiczna. Choroby jej się nie trzymają. To na pewno nie tylko zasługa pokrzywy, ale babcia co roku przeprowadza kurację oczyszczającą. Zdradziła mi także, jak robi swój sok z pokrzywy oraz sałatkę, którą chcę ci dzisiaj polecić. Możesz przygotować także smaczną i zdrową zupę z pokrzywy.

Wiosna to czas, kiedy warto zrobić sobie oczyszczanie organizmu, a nic nie nadaje się do tego lepiej niż pokrzywa. Zdobędziesz tę roślinę zupełnie za darmo, jeśli wybierzesz się do parku czy lasu. Oczywiście powinien on leżeć w dużej odległości od jezdni, by pędy nie były zanieczyszczone. Pokrzywę najlepiej zbierać od połowy kwietnia do końca maja. Wówczas jest najdelikatniejsza i ma największe właściwości lecznicze. Zbieramy tylko górne pokrzywy – w rękawiczkach. I bez obaw – sok z pokrzywy czy sałatka nie parzą! Musimy tylko odpowiednio przygotować listki.

Pokrzywa – właściwości lecznicze i korzyści z jej spożywania

Najważniejszym zdrowotnym działaniem pokrzywy jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Nie bez powodu jej młode listki zbiera się wiosną, kiedy jest najlepszy czas na detoksykację organizmu po zimie. Pokrzywa działa moczopędnie, dzięki czemu łatwiej pozbywamy się toksyn. Roślina ta wspiera również działanie układu limfatycznego i trawiennego. Picie pokrzywy, a także jej jedzenie (po zmacerowaniu) przynosi więc bardzo duże korzyści dla zdrowia i urody. Pokrzywa wzmacnia włosy, cerę i paznokcie. Zbierz młode listki i przygotuj sok, sałatkę lub napar z pokrzywy.

Jak zrobić domowy sok z pokrzywy?

Sok z pokrzywy możesz zrobić po prostu w sokowirówce, wrzucając do niej kilka garści młodych pokrzyw. Jeśli nie posiadasz sokowirówki, zalej listki wodą (tak, by je przykryć) i zblenduj wszystko dokładnie. Na koniec przepuść sok z pokrzywy przez gazę. Sok z pokrzywy możemy pić codziennie, np. rano, w ilości ok. 50 ml.

Herbata z pokrzywy - przepis na oczyszczający napar

Innym sposobem na picie pokrzywy jest zrobienie z niej prostego naparu. To naprawdę nic skomplikowanego. Wystarczy zalać listki gorącą (nie wrzącą) wodą i parzyć pod przykryciem przez ok. 15 minut. Napar z pokrzywy można przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych liści. W okresie oczyszczania organizmu możemy pić herbatę z pokrzywy nawet codziennie, np. przez tydzień.

Sałatka z pokrzywy – pomysł na lekką kolację

Na kolację możemy przygotować prostą i naprawdę smaczną sałatkę z pokrzywy. Bez obaw – ta sałatka nie parzy. Młode listki musimy po prostu poddać działaniu soku z cytryny.

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 garście młodych liści pokrzywy,
  • garść liści szpinaku lub rukoli,
  • 100 g sera owczego,
  • kilkanaście truskawek,
  • kilka orzechów (włoskich, nerkowców lub pekan),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z młodych pokrzyw i się nie poparzyć?

  1. Przede wszystkim założyłam rękawiczki, żeby nie poparzyć się świeżą pokrzywą. Po zmacerowaniu nie będzie już parzyła, więc spokojnie można ją zjeść.
  2. Pokrzywę moczyłam w wodzie przez 15 minut. Następnie poszatkowałam ją i zalałam oliwą oraz cytryną. Ta zalewa sprawi, że parzące włoski staną się nieszkodliwe.
  3. W salaterce umieściłam szpinak, dodałam pokrojone truskawki, pokruszony ser owczy oraz posiekane orzechy. Na koniec dodałam pokrzywę i całość wymieszałam.
  4. Gotową sałatkę doprawiłam solą, pieprzem i skropiłam octem balsamicznym.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pokrzywa na trzy sposoby. Ta roślina nic nie kosztuje, a jest bardzo zdrowa i smaczna. Przygotuj pyszną sałatkę, napar lub sok z pokrzywy - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki