Polskie śniadanie na Euro 2012 - czy Waszym zdaniem pasztetowa to dobry pomysł?

Z Marią Fall-Ławryniuk, dietetykiem - rozmawia Gabriela Pewińska
sxc.hu
Udostępnij:
Twaróg z nowalijkami podawany z pieczywem, jajecznica ze szczypiorkiem na maśle, ciepłe drożdżowe bułeczki z masłem, gęstym musem jabłkowym, miodem lub twarożkiem, talerz polskich wędlin: szynka różowa, szynka biała, pasztetowa, kiełbasa wiejska, jajko na miękko od kury zielononóżki kuropatwianej z masłem ubitym z mleka krowy polskiej nizinnej z odrobiną kamiennej soli z Wieliczki - to propozycje śniadania, które ma być serwowane turystom podczas Euro 2012. Minister rolnictwa ma nadzieję, że prawdziwe polskie jedzenie zachwyci gości z zagranicy.

Pani podoba się ten zestaw?
Bardzo! Szczególnie to promowanie naszej zdrowej żywności. Owo śniadaniowe menu zawiera składniki odżywcze najwyższej jakości. Jest zdecydowanie lepsze niż hamburgery czy jajecznica na bekonie...

A pasztetowa?
Dość ciężkostrawne. Natomiast plasterek szynki na liściu sałaty, na którym jeszcze położymy jajko od kury zielononóżki w otoczeniu pomidorów i nowalijek - to świetna propozycja. Nie wyobrażam sobie, żeby zacząć dzień od pasztetowej z białym pieczywem i zapić to słodzoną herbatą.

To jajko od kury zielononóżki z masłem z mleka krowy polskiej nizinnej z odrobiną soli z Wieliczki fascynuje mnie zwłaszcza.
To jajka najwyżej jakości, od kur z wolnego wybiegu. Mają bardzo mało cholesterolu, wyodrębniono w nich nawet dobry cholesterol HDL, o czym mało kto wie. Lekko słodkawe w smaku, z wyrazistym w kolorze żółtkiem. Świetne z warzywami i pełnoziarnistym pieczywem. Może niekoniecznie z tym masełkiem ubitym z mleka krowiego. Zamiast soli proponuję świeże zioła. Śniadanie będzie dla kibica posiłkiem najważniejszym, musi być dobrze zbilansowane, by dać mu energię na cały dzień.

A zwłaszcza noc...
Po całym dniu pełnym emocji, spędzonym na świeżym powietrzu, organizm powinien otrzymać pełnowartościowe posiłki, składające się z białek, tłuszczu i węglowodanów. Muszą być skomponowane z dobrych gatunkowo produktów, ale lekkostrawne. Po zjedzeniu tłustego dania, takiego półmiska wędlin i jajek z majonezem, organizm, zajęty trawieniem tłuszczów, będzie przemęczony. Ale twarogi z nowalijkami, pieczywo pełnoziarniste z naszych piekarni bardzo dobrze się wpisuje w model zdrowego śniadania.

Drożdżowe bułeczki z masłem... Pyszne, ale pewnie, jak wszystko co pyszne, niezdrowe.
To szybki zastrzyk energii, po którym za chwilę będziemy głodni. Takie jedzenie powoduje, że czujemy się osłabieni. Tak duża ilość cukrów prostych podnosi poziom cukru we krwi, który gwałtownie opadając, powoduje senność. Może zamiast drożdżowej, bułka kukurydziana z musem jabłkowym posypanym otrębami? Na dłużej nasyci organizm.

Już widzę tych kibiców, co to zajadają się otrębami...
Ale otręby są smaczne! Można je dodać do twarogu, jogurtu. Po prostu przemycić w innych daniach.

Myślę, że do śniadania kibice będą zasiadać dość późno. Ze stadionów pójdą do klubów... Coś z tego zestawu dobre jest na kaca?
Na pewno nie pasztetowa. Tłuszcz na dłuższy czas zachowuje poziom alkoholu we krwi. Lepszy na takie dolegliwości jest nabiał. Białka są produktem, który organizm potrzebuje na regenerację, odnowienie, wyczyszczenie organizmu, pozbycie się toksyn, więc taki shake przygotowany na bazie naszego jogurtu, kaszubskich truskawek, miodu i otręb będzie idealny na trudny poranek. Twarożki z warzywami plus lekkie pieczywo, graham na przykład, mogą skutecznie postawić na nogi.

A ta jajecznica ze szczypiorkiem na maśle to z ilu jaj?
Trzy wystarczą. Plus plasterki szynki i warzywa, żeby to wszystko ładnie wyglądało, ciemny chleb. Ale zamiast masła proponowałabym raczej kroplę oleju ryżowego lub smażenie na parze. Masło na rozgrzanej patelni jełczeje. Jest niezdrowe.

Dobrze, że przyszło nam organizować Euro, dzięki temu przypomnieliśmy sobie, że jednak coś takiego jak polskie śniadanie istnieje...
Żeby tylko na śniadaniu się nie skończyło. Równie smaczny mogą być też polski obiad i kolacja.

Czytaj inne komentarze, blogi, felietony i rozmowy Gabrieli Pewińskiej

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Polskie śniadanie na Euro 2012 - czy Waszym zdaniem pasztetowa to dobry pomysł? - Dziennik Bałtycki

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jazz
... pasztetowa jest o niebo lepsza od niejednej szynki :-)
~mietek
A minister mowi ze nie szkodzi to dajmy gosciom !!! Powitajmy ich wedlinami z LYSYCH i sola z WLOCLAWKA
m
m1980
Cały temat jest czysto teoretyczny,bo żaden właściciel "fast fudu"nie będzie biegał za kurami zielono-cośtamowymi,tylko wciśnie klientowi hamburgera i do widzenia.
g
gość
Cały Świat oprócz Polski na śniadanie zajada kawior i popija szampanem.
p
powsinoga
To już każda pierdoła ma się wyrażać na temat polskiego śniadania?Sam jem chleb z pasztetową,bez
zielonych nóżek kuropatwo podobnych i żyję,zapijając herbatą bez cukru.Na dodatek zestaw śniadaniowy
mam o wiele skromniejszy.Ale jak ktoś płaci i to nieźle to może nawet jadać na śniadanie "błylwe" bez soli.
I nie musi wcinać wszystkiego co jest na stole.To tylko my żremy bez umiaru jak jest za darmo, albo jak
przyszło nam co nieco wysupłać z kieszeni.
Dobrze,że dziennikarze dostrzegają rzetelne problemy !!! Brawo !!! Brawo !!!
m
m1980
umiecie tylko narzekać.
k
konsument
.. najlepsza i najbardziej popularna jest szynka babuni na soli drogowej i kiełbasa polska z kości i skór!! polecam
... wspaniałe sa równiez inne szynki o smaku salcesonu, lub salceson o smaku szynki
...kolejny rarytas to kiełbasa odkonserwowana z pleśni zakładów ze Starachowic
...jeszcze można polecić bigos i kurczaka gatunku (7-me życie) z grilla
.. kto lubi rybki, polecam te wieloletnie z chłodni
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie