Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na karnawałową przekąskę lub szybki obiad. Chrupiące corn dogi z soczystymi kiełbaskami. Domowy fast food, który zasmakuje każdemu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kiełbaski smażone w cieście kukurydzianym
Kiełbaski smażone w cieście kukurydzianym Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku. Oto tajemnica popularnego, amerykańskiego dania, jakim są corn dogs. To nic innego, jak soczyste kiełbaski obtoczone w kukurydzianym cieście i usmażone na głębokim tłuszczu. Można je podać na obiad - z frytkami i surówką lub jako samodzielną przekąskę na karnawałowej imprezie. Smakują wyśmienicie.

W skrócie

Corn dogs, czyli smażona wersja hot dogów, to popularny, amerykański fast food. Za oceanem można je kupić w różnego rodzaju barach, budkach i na straganach, ale w Polsce corn dogi nie są zbyt rozpowszechnione. Można natomiast z łatwością przygotować je w domu. Będą zaskakującą propozycją na obiad, ale posłużą także jako doskonała przekąska na imprezę karnawałową. Corn dogi to nic innego, jak parówki bądź kiełbaski smażone w cieście kukurydzianym na głębokim tłuszczu. Można także przygotować wersję wegetariańską, z parówkami sojowymi lub kiełbaskami na bazie boczniaków.

Corn dogs - domowy fast food

Składniki:

  • 10 ulubionych cienkich kiełbasek (mogą być też parówki),
  • ¾ mąki kukurydzianej,
  • ¾ mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • jajko,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki curry.

Dodatkowo:

  • 500 ml oleju do smażenia,
  • długie wykałaczki.

Jak przygotować amerykańskie corn dogs?

  1. Najpierw przygotowałam ciasto. Wymieszałam obie mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodałam do tego mleko i jajko, a następnie całość zmiksowałam na gładką masę. Ciasto powinno być gęste.
  2. Kiełbaski przekroiłam na dwie równe części, a każdą z nich nabiłam dość głęboko na długą wykałaczkę.
  3. W garnku rozgrzałam olej. Żeby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, wrzuciłam do niego odrobinę ciasta. Powinno od razu wypłynąć i się usmażyć.
  4. Każdą kiełbaskę obtoczyłam w cieście i smażyłam na złoto w głębokim tłuszczu.
  5. Po usmażeniu corn dogi odłożyłam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  6. Corn dogi można podawać samodzielnie, jako karnawałową przekąskę, bądź jako obiad, np. z frytkami i surówką coleslaw.
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na karnawałową przekąskę lub szybki obiad. Chrupiące corn dogi z soczystymi kiełbaskami. Domowy fast food, który zasmakuje każdemu - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki