5/13
Kluski kładzione z jabłkiem, gruszką i cynamonem...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Kluski kładzione z jabłkiem, gruszką i cynamonem

Składniki
1 jajko
1,5 szklanki mąki
3-4 łyżki wody
1 gruszka
1 jabłko
70 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki cukru
sól

Wykonanie
Jajko dokładnie wymieszać z wodą i mąką. Ciasto powinno być gęste i bez grudek. Jabłko oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać.
Na gotującą się, osoloną wodę wrzucać łyżką niewielkie porcje ciasta. Gotować 5 minut. Odcedzić i wyłożyć na talerz. Kluski posypać cukrem.
Masło przełożyć do garnuszka i zarumienić. Wymieszać z cynamonem. Masełkiem polać kluski.
Przepis Katarzyny Jaworek

6/13
Garnek rozmaitości, czyli szybkie danie z resztek...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Garnek rozmaitości, czyli szybkie danie z resztek

Składniki
kawałek kiełbasy wędzonej
kawałek boczku
duża cebula
2 marchewki
kilka liści kapusty białej
500 ml soku pomidorowego
2-3 marynowane papryki
puszka kukurydzy
olej, cukier, sól, pieprz i ostra musztarda do smaku

Wykonanie
Boczek i kiełbasę pokroić na kawałki, wrzucić wraz z cebulą do rondla i obsmażyć (jeśli boczek mało tłusty, dodać trochę oleju do smażenia). Dołożyć pokrojoną marchewkę i poszatkowaną kapustę. Obsmażyć chwilę i wlać sok pomidorowy. Dodać kukurydzę wraz z zalewą i pokrojoną w paski paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać trochę ostrej musztardy. Przykryć i dusić chwilę, w tym czasie sok pomidorowy zgęstnieje. Podawać z pieczywem, ryżem lub bez dodatków.
W przypadku braku któregoś ze składników można zastąpić go innym i dodać np. ziemniaki, pieczarki, inny rodzaj mięsa (np. pieczonego kurczaka z obiadu)
Przepis Katarzyny Skuty

7/13
Szybkie kaszotto z kurczakiem...
fot. Fot. Iwona Borowiec

Szybkie kaszotto z kurczakiem

Składniki
2 torebki kaszy pęczak
pierś z kurczaka
cebula
gęsta śmietana lub ser mascarpone
papierówki
sól
pieprz
olej
estragon
majeranek
zioła prowansalskie
bazylia
ewentualnie szałwia

Wykonanie
Mięso pokroić i zamarynować w ziołach, soli, pieprzu i oliwie. Najlepiej smakuje po około dobie. Usmażyć na oleju, dodać pokrojoną cebulę i ćwiartki obranych jabłek. W razie potrzeby, podlać wodą i doprawić do smaku. Zagęścić i podać wymieszane z ugotowaną na sypko kaszą. Warto ugotować ją w bulionie lub chociaż doprawić wodę ziołami na smak.
Przepis Iwony Borowiec

8/13
Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną

Składniki
1 filet z piersi kurczaka
150 g kapusty kiszonej
4 pieczarki
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
rozmaryn suszony
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie
Filet z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę. Z kapusty kiszonej odcisnąć sok. Kapustę drobno pokroić. Cebulę oraz pieczarki obrać i pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przełożyć do miski. Dodać jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne, lekko spłaszczone placuszki.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Brzeźna od marca w remoncie i końca nie widać!

Brzeźna od marca w remoncie i końca nie widać!

Droga rowerowa do Łagiewnik wzdłuż Wojska Polskiego

Droga rowerowa do Łagiewnik wzdłuż Wojska Polskiego

Święto Pracy, Flagi i Konstytucji 3 maja - tak będziemy świętować w Łodzi

Święto Pracy, Flagi i Konstytucji 3 maja - tak będziemy świętować w Łodzi

Zobacz również

Droga rowerowa do Łagiewnik wzdłuż Wojska Polskiego

Droga rowerowa do Łagiewnik wzdłuż Wojska Polskiego

Święto Pracy, Flagi i Konstytucji 3 maja - tak będziemy świętować w Łodzi

Święto Pracy, Flagi i Konstytucji 3 maja - tak będziemy świętować w Łodzi