W skrócie
Klasyczne krokiety to danie podawane do kubka gorącego barszczu. W szczególności w okresie Bożego Narodzenia można zajadać się nimi z farszem z kiszonej kapusty i grzybami. Jednak w okresie świątecznym, między Bożym Narodzeniem a sylwestrem, można pomyśleć o mniej oczywistym połączeniu, jakim są krokiety ze szpinakiem. Proponuję zrobić go ze świeżymi liśćmi szpinaku, ale można także sięgnąć po mrożonkę. Ważne, aby wcześniej je obsmażyć na patelni, tworząc gęsty farsz.
Krokiety ze szpinakiem – poznaj niezawodny przepis
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto na krokiety:
- 3 jajka,
- 500 ml mleka,
- 400 ml wody gazowanej,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- olej do smażenia.
Farsz ze szpinaku:
- 300 g świeżego szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 120 ml śmietanki 18%,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Do panierowania:
- 100 g bułki tartej,
- 1 jajko wymieszane z 20 ml wody.
Jak zrobić krokiety ze szpinakiem?
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto na krokiety wymieszałam w szerokiej misce do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto odstawiłam na minimum 15 minut, do momentu rozwinięcia glutenu.
- W międzyczasie zrobiłam farsz ze szpinaku. Liście dokładnie umyłam i wrzuciłam na wrzątek. Następnie wyjęłam go i odcedziłam na durszlaku, dokładnie odciskając.
- Na patelni przesmażyłam masło z mąką pszenną, wlałam śmietankę i dokładnie ją rozprowadziłam.
- Liście szpinaku posiekałam i dodałam do powstałego sosu. Farsz szpinakowy doprawiłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i gałką muszkatołową.
- Naleśniki smażyłam na patelni z płaskim dnem z odrobiną oleju rzepakowego.
- Każdego naleśnika nadziewałam powstałym farszem i zawijałam.
- Następnie zanurzałam je w rozkłóconym jajku i panierowałam w bułce tartej.
- Tuż przed podaniem obsmażałam na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
Dodatki do farszu ze szpinakiem
Domowe krokiety ze szpinakiem można zrobić na wiele sposobów. Miłośnicy twarogu mogą dodać do nadzienia rozkruszony biały ser, a fani greckiej kuchni pokusić się o urozmaicenie smaku fetą. Na przyjęcia w gronie przyjaciół można zrobić krokiety ze szpinakiem, pieczarkami i serem. W dodatku taka przekąska podana do barszczu czerwonego będzie idealnie smakować na sylwestra lub w okresie zabaw karnawałowych. Smakosze suszonych pomidorów również nie powinni rezygnować z tego składnika, robiąc domowe krokiety z nadzieniem szpinakowym. W każdej z tych wersji będzie to znakomita przekąska na gorąco.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?