Potrawy wigilijne. Przepisy na najsmaczniejsze potrawy wigilijne [LISTA - WIGILIA 2018]. Choć jak wiadomo, najważniejsze w Wigilii jest świętowanie nadchodzącego Bożego Narodzenia i spotkania z bliskimi, potrawy wigilijne również nie pozostają bez znaczenia. To na nie oczekujemy przez cały rok. Każda gospodyni ma swoje przepisy na potrawy wigilijne, którymi zachwyca gości podczas tej wyjątkowej wieczerzy. Nam - specjalnie dla Was - udało się zdobyć sekretne przepisy na potrawy wigilijne od członkiń kół gospodyń wiejskich. Zobaczcie, jakie potrawy na Wigilię przygotowują dla swoich najbliższych. Aktualizacja: 13 grudnia 2018 r.

Potrawy wigilijne - lista, przepisy. Tu znajdziesz przepisy następujące potrawy wigilijne:

13 grudnia 2018

  • Gęś faszerowana kaszą gryczaną z suszonymi grzybami i wątróbką
  • Pierożki świąteczne z Dobrzelowa
  • Śledź pod szubą
  • Śledź po żydowsku
  • Babcine pierogi
  • Niedyszyński karp w galarecie
  • Tatar z łososia na placuszkach
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Rolada szpinakowa z łososiem
  • Wigilijna zupa grzybowa
  • Wigilijny karp nadziewany i zapiekany
  • Wigilijna ryba po wileńsku
  • Śledzie z rodzynkami
  • Wigilijny barszcz grzybowy
  • Wigilijny rosół z łbów karpia z fasolą
  • Ryba po grecku
  • Kapusta z grochem
  • Sałatka śledziowa
  • Pierogi z soczewicą
  • Świąteczny sernik bożonarodzeniowy
  • Pieczony drożdżowy kwiat gwieździsty
  • Pasztet warzywny
  • Wigilijna gałązka

Potrawy wigilijne. Przepisy z kół gospodyń wiejskich!

Gęś faszerowana kaszą gryczaną z suszonymi grzybami i wątróbką

Składniki:

1 gęś, 1 łyżka soli, 1 l wody, 2 garście suszonych grzybów, 1 cebula, 2 szklanki kaszy gryczanej, gałka musztatołowa, drobiowa wątróbka, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Gęś zamrażamy lub kupujemy mrożoną. Po rozmrożeniu lub bez rozmrażania moczyć całą noc w solance - 1 łyżka soli na litr wody, tak by cała gęś była zamoczona. W tym samym czasie 2 garście suszonych grzybów zalać wodą i pozostawić na noc. Rano osuszyć gęś i natrzeć pieprzem oraz majerankiem, szczególnie wewnątrz tuszki. Ugotować grzyby, odcedzić i drobno pokroić. Na maśle poddusić cebulę i dołożyć ugotowane grzyby, razem dusić kilka minut. Na wodzie pozostałej z gotowania grzybów prażyć kaszę gryczaną (2 szklanki kaszy na 4 szklanki wywaru grzybowego). Dodać grzyby, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, pokrojoną gęsią lub kurzą wątróbkę. Farszem napełnić gęś i zaszyć. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i nagrzać gęsiarkę. Włożyć gęś i pod przykryciem piec w 200 st. ok. 30 min, później ok. 3-4 godz. w 160 st. (1 godz. na 1 kg gęsiny). Nie otwierać w trakcie pieczenia.

Pierożki świąteczne z Dobrzelowa

Składniki:

10 g drożdży, 1 jajko, 200 g kiełków sojowych, 500 g mąki, 120 ml śmietany, 75 g ziaren słonecznika, 200 g margaryny, 20 g zielonej pietruszki, 700 g pieczarek, pieprz, sól, vegeta.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać margarynę i drożdże rozpuszczone w śmietanie. Wyrobić ciasto. Pieczarki pokroić i podsmażyć na margarynie. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć. Do wystudzonych pieczarek dodać cebulę, pokrojoną natkę pietruszki, odsączone z zalewy kiełki soi oraz pestki słonecznika. Farsz przyprawić solą, pieprzem oraz vegetą. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierogi. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, odstawić do wyrośnięcia. Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami słonecznika. Piec w temp. 220 stopni C przez około 30 minut.

Śledź pod szubą

Składniki:

100 g śledzi, 1 cebula, 1 burak, 2 ziemniaki, 3 ogórki kiszone, 2 marchewki, 3 jajka, majonez

Śledzie, cebulę i ogórek pokroić. Buraki, marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować. Buraki i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z kolei ziemniaki i jajka - na tarce o małych oczkach.

Składniki układać wrstwami. Na każdą warstwę położyć odrobinę majonezu.

Śledź po żydowsku

Składniki:

500 g śledzi, 300 g cebuli, 100 g rodzynek, koncentrat, cytryna, cukier, olej.

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć bez zrumienienia, podlać wodą i udusić do miękkości. Rodzynki namoczyć i dodać do cebuli, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przyprawić cukrem, sokiem z cytryny. Na półmisku ułożyć śledzie pokrojone w paseczki, przykryć pierzynką, udekorować cytryną. Pierzynka powinna mieć smak słodko-kwaśny.

Potrawy wigilijne. Lista

Babcine pierogi

Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki, 3 jaja, olej, woda.

Farsz: grzyby, kapusta kiszona, cebula.

Sposób przygotowania:

Farsz:

Ugotować do miękkości grzyby i kapustę, a następnie je zemleć. Przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę na maśle i dodać do reszty. Przyprawić do smaku.

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, wbić jaja oraz wlać olej i wodę. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wałkować na cienki placek i szklanką wyciąć z niego kółka, nałożyć na nie farsz i ulepić pierogi. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucić pierogi, poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi podać z podsmażoną na maśle cebulką.

Najlepsze życzenia SMS na Boże Narodzenie i Nowy Rok

Potrawy wigilijne. Lista najsmaczniejszych potraw na wigilijny stół

Niedyszyński karp w galarecie

Składniki:

1 kg karpia, włoszczyzna i cebula, 1 opakowanie żelatyny, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, cukier, pieprz.

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na kawałki i dodać pokrojoną cebulę. Warzywa zalać 1 litrem wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić według smaku.

Gotować wywar, aż warzywa zmiękną,

wyłowić marchewkę (do dekoracji). Do wywaru wrzucić głowę i płetwy, gotować.

Po 10 minutach włożyć dzwonka karpia i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć kawałki ryby, odsączyć, usunąć ości. Głowę i płetwy wyrzucić, wywar przecedzić przez sito. Rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić i ponownie przecedzić. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować i wstawić do lodówki, by całość zastygła.

Tatar z łososia na placuszkach

Składniki:

Tatar: 100 g łososia, 1 papryka czerwona,

1 cebula czerwona, 3 ogórki kiszone, koperek, 2-3 łyżki majonezu.

Placuszki: 5 ziemniaków, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, pół cebuli, sól, pieprz, trochę vegety.

Sposób przygotowania:

Tatar: Wszystkie warzywa drobno pokroić. Dodać łososia i drobno posiekany koperek, na końcu majonez. Całość dokładnie wymieszać.

Placuszki: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, mąkę, drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i trochę vegety do smaku. Placuszki smażyć na oleju. Kiedy ostygną, wyłożyć na talerzu dookoła. Na placuszkach ułożyć tatar. Dowolnie udekorować.

Jak zrobić pyszne pierniki świąteczne?

NAJLEPSZE POTRAWY WIGILIJNE

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki, 2 łyże-czki soli, 1 łyżka oleju, 2 szklanki ciepłej wody. Farsz: 1 litr suszonych grzybów, 1 kg kiszonej kapusty, 1 marchewka, 1 pietruszka, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 3 cebule.

Sposób przygotowania:

Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na min. 6 godzin. Zagotować, dodać marchew i pietruszkę, gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 45-60 min), odcisnąć. Grzyby z warzywami odcisnąć z wywaru. Razem z kapustą zemleć w maszynce o dużych oczkach lub drobno posiekać. Zeszkloną na oleju cebulę, dodać do farszu, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać sól i olej. Dodając wodę, wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką, by odpoczęło. Rozwałkować, wycinać kółeczka i po nałożeniu farszu lepić pierogi. Gotować je do miękkości (ok. 3-5 min).

PRZEPISY NA NAJSMACZNIEJSZE POTRAWY WIGILIJNE

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

300 g mrożonego szpinaku, 3 jajka, 200 g łososia wędzonego, 1 opakowanie serka śmietankowego, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, łyżka świeżego koperku.

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek, szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą szpinakową.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową, rozsmarować na całej powierzchni, tak by utworzył się dość duży prostokąt. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu ciasto zostawić na 5 minut do ostygnięcia, a następnie obrócić je na stole i zdjąć papier do pieczenia. Serek wymieszać z posiekanym koperkiem i ewentualnie doprawić do smaku, np. chrzanem. Doprawiony serek rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serku poukładać plastry wędzonego łososia. Całość zrolować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.

Potrawy wigilijne - lista, przepisy

Wigilijna zupa grzybowa

Składniki:

1½ szklanki grzybów suszonych, 4 litry wody, 1 szklanka kaszy jęczmiennej - średniej, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz

vegeta, maggi, łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Grzyby należy namoczyć, a następnie ugotować (wody nie wylewać, w niej będzie gotowana kasza). Do garnka z ugotowanymi grzybami dodać kaszę jęczmienną i ugotować ją do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, vegetą, maggi do smaku. Po ugotowaniu dodać trochę śmietany, tak aby była lekko kwaskowa. Zupa powinna być rzadka - zdradza swój przepis pani Barbara Belka ze Stowarzyszenia Rozwojowa Wieś w gminie Sulmierzyce.

Potrawy wigilijne. Lista najsmaczniejszych potraw na wigilijny stół

Wigilijny karp nadziewany i zapiekany

Składniki:

1-1½ kg karpia, cebula

Nadzienie:

15 dag pieczarek, jajko, łyżka masła

bułka, ½ szklanki mleka, olej do pieczenia,

natka pietruszki, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Sprawionego karpia posolić, obłożyć cebulą, pozostawić na godzinę. Sporządzić farsz: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać z masłem, jajem, posiekaną natką i przyprawami. Na koniec dodać poszatkowane pieczarki, wcześniej uduszone w maśle i schłodzone. Karpia lekko osuszyć, napełnić farszem, spiąć wykałaczką lub zszyć. W żaroodpornym półmisku rozgrzać olej lub margarynę, ułożyć karpia, naciąć kilkakrotnie nożem w poprzek jego mięśnie, obłożyć masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 45-60 minut. W czasie pieczenia rybę często polewać sosem z dna naczynia. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.

Wigilijna ryba po wileńsku

Składniki:

½ kg ryby

Zalewa:

1 szklanka wody, 4 średnie cebule,

⅓ szklanki octu, ¼ szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.

Ciasto naleśnikowe:

2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki mąki pszennej, szczypta proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Rybę pokroić w kawałki (około 5 cm), następnie posolić i usmażyć w cieście naleśnikowym. Zalewę gotować około 15 minut. Zestawić z ognia. Dodać mały słoiczek keczupu łagodnego (Kotlin), nie gotować. Wszystko dokładnie wymieszać i ostudzić. Przekładać w naczyniu: warstwa ryby, warstwa zalewy i tak do końca. Ryba powinna być cała pokryta zalewą. Na koniec należy ją przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny - zdradza swój przepis Ewa Kowalska.

POTRAWY WIGILIJNE: NAJCIEKAWSZE PRZEPISY

Śledzie z rodzynkami

Składniki:

3 płaty śledziowe a’la matias, 2 duże cebule, garść rodzynek, 3 łyżki przecieru

pomidorowego, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, olej, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 1 godziny. Odlać płyn, osuszyć śledzie i pokroić w plastry. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na min. 30 minut. Odsączyć je. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na 3 łyżki zimnego oleju na patelni. Dusić pod przykryciem, by była szklista (nie może się przysmażyć). Gdy cebula się zeszkli, dodać odsączone rodzynki, koncentrat pomidorowy i miód. Doprawić solą (pamiętając, że śledzie są słone) i sporą ilością mielonego pieprzu. Dusić jeszcze kilka minut. Ostudzić. W pojemniku ułożyć na przemian cebulę z dodatkami i śledzie (ostatnia ma być cebula). Przykryć i odstawić do lodówki na min. dzień (najlepiej dwa).

Wigilijny barszcz grzybowy (porcja na cztery osoby)

Składniki: 10-15 sztuk grzybów suszonych, 5 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 1 cebula, olej do smażenia, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Grzyby suszone namoczyć na noc w zimnej wodzie (ok. 2 litrów). Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie. Gotować ok. 15 min. Grzyby wyjąć, osączyć. Wywar uzupełnić wodą, dodać kilka liści laurowych, ziele angielskie pogniecione w moździerzu, zeszkloną na oleju cebulę. Gotować ok. 25 minut. Doprawić dobrze solą i pieprzem do smaku. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Dodać kilka pokrojonych grzybów w paski. Podawać z podsmażonymi pierogami.

Dodatkowo:

Grzyby wyjęte z wywaru obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Podawać oddzielnie.

Najlepsze potrawy wigilijne. Sprawdź, co podać na wigilijny stół!

Wigilijny rosół z łbów karpia z fasolą (porcja na pięć osób)

Składniki:

2-3 łby z karpia (dobrze wyczyszczone), 250 g fasoli średniej lub fasoli Jaś, marchew, pietruszka, seler, duży por, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe

sól, vegeta, maggi.

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotować fasolę.

Łby z karpia wrzucić do wrzącej wody (ok. 3 litrów), dodać włoszczyznę z dużą ilością pora, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, sól do smaku, vegetę i maggi.

Łby gotować na wolnym ogniu do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka.

Rosoł podawać z fasolką średnią lub Jaśkiem, przyozdobiony pokrojoną w kostkę marchewką i zieloną pietruszką.

Ryba po grecku

Składniki:

1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj), 2 cebule, 2-3 marchewki, ½ selera, 1 pietruszka, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1½ szklanki mąki pszennej, olej do smażenia, 2 jajka, szklanka wody, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Filety rybne pokroić na kawałki (o długości około 5-7 cm). Obtoczyć filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące. Smażyć filety na rozgrzanym oleju do złocistego koloru. Rybę odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i posiekać, a następnie przesmażyć. Marchew, pietruszkę i selera obrać. Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Dodać je do cebuli. Dodać również wodę, sól, pieprz. Dusić wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut (aż warzywa zmiękną). Dodać przecier pomidorowy i dusić przez kolejne 5 minut. Na półmisek wykładać naprzemiennie rybę i warzywa.

Potrawy wigilijne. Przepisy z kół gospodyń wiejskich!

Kapusta z grochem

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej, ½ kg grochu łupanego, 1 średnia cebula, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Groch zalać wodą i moczyć ok. godziny, a następnie w tej samej wodzie gotować do miękkości. Kapustę pokroić na mniejsze części, jeśli jest bardzo kwaśna, to wypłukać, a następnie gotować do miękkości. Dodać liście laurowe i przesmażoną na maśle cebulę. Po ugotowaniu połączyć kapustę z grochem i jeszcze chwilę gotować, ciągle mieszając. Do kapusty z grochem można dodać wysmażoną słoninę lub boczek.

Potrawy wigilijne - Wigilia 2018

Sałatka śledziowa

Składniki:

4 filety śledziowe, 1 czerwona papryka, 2-3 kwaszone ogórki, 2 cebule, kukurydza, sos włoski, olej, pieprz.

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe wymoczyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć. Paprykę pokroić w słupki, podobnie ogórek. Składniki sałatki wymieszać, doprawić do smaku.

Pierogi z soczewicą

Składniki:

1 kg mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1 jajko, 1 kg mięsa wieprzowego, 400 g soczewicy ugotowanej, pieprz, sól, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, 1 marchew, 1 seler, 1 pietruszka.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wbić tam jajko, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować cienko. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, na środku każdego kółka ułożyć farsz i zalepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.

Farsz: Mięso zalać lekko posoloną wodą. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować mięso na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. Po ugotowaniu ostudzić je i zemleć. Wrzucić do mięsa soczewicę, przyprawić solą i pieprzem.

Świąteczny sernik bożonarodzeniowy

Składniki:

Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ szklanki cukru

½ paczki masła łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 żółtka.

Masa serowa: 1¼ kg sera białego, 8 jaj

1⅓ szklanki cukru, 1 budyń śmietankowy

1 paczka masła, 1 szklanka mleka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić. ⅔ przeznaczone na spód sernika włożyć do lodówki, ⅓ ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. 8 żółtek utrzeć z cukrem. Dodać do nich pozostałe składniki masy serowej i wymieszać. 8 białek ubić na sztywno, lekko wymieszać z pozostałą masą. Gotową masę wylać na ciasto z lodówki. Na wierzch masy serowej zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 150 stopni C. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki, sernik musi pozostać w piekarniku do wystygnięcia.

Pieczony drożdżowy kwiat gwieździsty

Składniki:

2½ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 15 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 100 g roztopionego masła, sól, cukier puder, powidła.

Sposób przygotowania:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i 5 łyżek mąki. Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną wyrastać. Dodać do reszty mąki. Dodać roztopione masło i sól. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na okrągło. Przenieść warstwę na blachę. Posmarować powidłami, zostawiając puste 2 cm brzegu. Nałożyć drugą warstwę. Naciąć na osiem części i zawinąć, formując gwiazdę. Odstawić ciasto na pół godziny w ciepłym miejscu i posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C od 20 do 25 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Pasztet warzywny

Składniki:

Na jedną keksówkę: 2-2½ szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, por (biała część), 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 laski selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonej pietruszki, ½ łyżeczki lubczyku, ½ łyżeczki tymianku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, suszone grzyby, 100 ml oliwy.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w talarki pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu, aż por będzie szklisty i miękki. Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Kiedy por będzie gotowy, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać warzywa, dusić na małym ogniu przez

10-15 min. Miękkie warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę (można ją przed gotowaniem nieco prażyć na suchej patelni), orzechy, grzyby, oliwę, pozostałe przyprawy i zemleć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do keksówki posmarowanej oliwą, piec przez 30-45 min w temp. 180-200 st. C.

Wigilijna gałązka

Ciasto: 1 kg mąki, 6 żółtek, 150 g margaryny, ½ l ciepłego mleka, 100 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli.

Farsz: ok. 1 kg świeżych gotowanych grzybów, ok. 1 i ½ kg kapusty koszonej, 1 cebula.

Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, cząber, sól, pieprz, majeranek, kminek.

Sposób przygotowania:

Zagotować kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu odlać wodę, kapustę wycisnąć, następnie przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach. Ugotowane grzyby też przepuścić przez maszynkę, dodać zeszkloną cebulę, doprawić przyprawami do smaku.

Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim margarynę. Drożdże posypać cukrem i chwilę poczekać, aż się rozpuszczą. Następnie wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić na 3 lub 4 części. Rozwałkować na prostokąt 40x30 cm, nałożyć farsz, zwinąć jak makowiec, następnie naciąć co 2 cm. Kawałki ciasta przechylić jeden w prawo, drugi w lewo. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C ok. 40-50 minut. Udekorować według uznania.

Choinka żywa czy sztuczna?

Potrawy wigilijne. Jakie dania na Wigilię? Najsmaczniejsze potrawy wigilijne!

13 grudnia 2018