1/11
Potrawy z makaronem - najlepsze przepisy naszych...
fot. fot. pixabay

Potrawy z makaronem - najlepsze przepisy naszych Czytelników! Kliknijcie w galerię i zobaczcie, jakie dania z można przygotować.

2/11
Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem

Składniki
15 dag wędzonego boczku
10-15 dag pieczarek
mała śmietana 30-proc.
żółtko
sól, pieprz
makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
tarty parmezan

Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.
Przepis Katarzyny Skuty

3/11
Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza

Składniki
150 g makaronu, np. casarecce, penne
300 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
jajko
150 g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód. Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie

4/11
Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem...
fot. Fot. archiwum

Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem

Składniki
400 g makaronu wstążki pełnoziarnistego
800 g dojrzałych pomidorów
100 g cebuli 3 ząbki czosnku
250 g tuńczyka w sosie własnym
200 ml śmietany
10 g natki pietruszki
10 g koperku
10 g bazylii
sól, pieprz

Wykonanie
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami producenta. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z pokrojonymi w paski pomidorami. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i zalać wszystko śmietaną. Kiedy sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, dodać do niego tuńczyka i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przepis Piotra Ceranowicza

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Joachim Zeiske z "Gogglebox" już tak nie wygląda ZDJĘCIA. Ostro przypakował!

Joachim Zeiske z "Gogglebox" już tak nie wygląda ZDJĘCIA. Ostro przypakował!

Premiera „Drakuli” na scenie Teatru Muzycznego w Łodzi WIDEO

Premiera „Drakuli” na scenie Teatru Muzycznego w Łodzi WIDEO

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku

Zobacz również

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM