Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powiat rawski. Smaki Regionu Łódzkiego. Karkówka na jabłku zapiekanym według przepisu ze świniobicia z lat siedemdziesiątych

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Przepis z zeszytu, w którym zapisywano przepisy przygotowywane na kursach i szkoleniach w latach siedemdziesiątych, do dzisiaj wykorzystuje Koło Gospodyń Wiejskich z Chodnowa w gminie Biała Rawska w powiecie rawskim.

– Jest to przepis z zeszytu, w którym zapisywano przepisy przygotowywane na kursach i szkoleniach z lat siedemdziesiątych – mówi przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Chodnowie, Franciszka Wójcicka. – Uczestniczyły w nich ówczesne członkinie Koła Gospodyń Wiejskich. Ten przepis jest z okresu, kiedy to organizowano tak zwane świniobicie. Tradycyjny przepis ubogaciliśmy zapiekanym jabłkiem, gdyż nasza wieś to zagłębie sadownicze.

Przepis na karkówkę na jabłku zapiekanym

Składniki na karkówkę:

  • około 1,5 kg karkówki,
  • 250 g pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 3 ogórki kiszone,
  • jabłka typu antonówka, boskop, idaret,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawy – sól, pieprz, przyprawa do karkówki lub wieprzowiny, papryka słodka.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka.

Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry o około 2 cm długości, posypujmy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu karkówkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż mięso zarumieni się z obu stron. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Następnie cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Warzywa należy ułożyć warstwami na karkówce. Teraz czas na przygotowanie sosu. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i wylewamy na warstwę pieczarek. Następnie układamy warstwę ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 do 2 godziny pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Umyte i pokrojone w ósemki jabłka obsmażamy na masełku. Upieczoną karkówkę podajemy na obsmażonym jabłku.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chodnowie życzą smacznego i polecają także inne lokalne smakołyki – kacze udka po chodnowsku, baby wielkanocne, chleb dożynkowy, szarlotkę chodnowską.

– Nasza okolica słynie z sadów, stąd często na stołach goszczą jabłecznik, szarlotka, pierogi z jabłkami czy też kompot jabłkowy lub wiśniowy – dodaje pani Franciszka. – Mamy też znakomity lokalny chleb i pomidory.

O różnorodności i bogatej tradycji kuchni powiatu rawskiego może świadczyć to, że jest ona ceniona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspiera lokalne firmy i organizacje.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki