Nasza Loteria

Powiat rawski. Smaki Regionu Łódzkiego. Karkówka na jabłku zapiekanym według przepisu ze świniobicia z lat siedemdziesiątych

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Przepis z zeszytu, w którym zapisywano przepisy przygotowywane na kursach i szkoleniach w latach siedemdziesiątych, do dzisiaj wykorzystuje Koło Gospodyń Wiejskich z Chodnowa w gminie Biała Rawska w powiecie rawskim.

– Jest to przepis z zeszytu, w którym zapisywano przepisy przygotowywane na kursach i szkoleniach z lat siedemdziesiątych – mówi przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Chodnowie, Franciszka Wójcicka. – Uczestniczyły w nich ówczesne członkinie Koła Gospodyń Wiejskich. Ten przepis jest z okresu, kiedy to organizowano tak zwane świniobicie. Tradycyjny przepis ubogaciliśmy zapiekanym jabłkiem, gdyż nasza wieś to zagłębie sadownicze.

Przepis na karkówkę na jabłku zapiekanym

Składniki na karkówkę:

  • około 1,5 kg karkówki,
  • 250 g pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 3 ogórki kiszone,
  • jabłka typu antonówka, boskop, idaret,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawy – sól, pieprz, przyprawa do karkówki lub wieprzowiny, papryka słodka.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka.

Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry o około 2 cm długości, posypujmy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu karkówkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż mięso zarumieni się z obu stron. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Następnie cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Warzywa należy ułożyć warstwami na karkówce. Teraz czas na przygotowanie sosu. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i wylewamy na warstwę pieczarek. Następnie układamy warstwę ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 do 2 godziny pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Umyte i pokrojone w ósemki jabłka obsmażamy na masełku. Upieczoną karkówkę podajemy na obsmażonym jabłku.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chodnowie życzą smacznego i polecają także inne lokalne smakołyki – kacze udka po chodnowsku, baby wielkanocne, chleb dożynkowy, szarlotkę chodnowską.

– Nasza okolica słynie z sadów, stąd często na stołach goszczą jabłecznik, szarlotka, pierogi z jabłkami czy też kompot jabłkowy lub wiśniowy – dodaje pani Franciszka. – Mamy też znakomity lokalny chleb i pomidory.

O różnorodności i bogatej tradycji kuchni powiatu rawskiego może świadczyć to, że jest ona ceniona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspiera lokalne firmy i organizacje.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki