– Jest to przepis z zeszytu, w którym zapisywano przepisy przygotowywane na kursach i szkoleniach z lat siedemdziesiątych – mówi przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Chodnowie, Franciszka Wójcicka. – Uczestniczyły w nich ówczesne członkinie Koła Gospodyń Wiejskich. Ten przepis jest z okresu, kiedy to organizowano tak zwane świniobicie. Tradycyjny przepis ubogaciliśmy zapiekanym jabłkiem, gdyż nasza wieś to zagłębie sadownicze.
Przepis na karkówkę na jabłku zapiekanym
Składniki na karkówkę:
- około 1,5 kg karkówki,
- 250 g pieczarek,
- 3 cebule,
- 3 ogórki kiszone,
- jabłka typu antonówka, boskop, idaret,
- 2 łyżki masła,
- przyprawy – sól, pieprz, przyprawa do karkówki lub wieprzowiny, papryka słodka.
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka musztardy,
- przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka.
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry o około 2 cm długości, posypujmy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu karkówkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż mięso zarumieni się z obu stron. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Następnie cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Warzywa należy ułożyć warstwami na karkówce. Teraz czas na przygotowanie sosu. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i wylewamy na warstwę pieczarek. Następnie układamy warstwę ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 do 2 godziny pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Umyte i pokrojone w ósemki jabłka obsmażamy na masełku. Upieczoną karkówkę podajemy na obsmażonym jabłku.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chodnowie życzą smacznego i polecają także inne lokalne smakołyki – kacze udka po chodnowsku, baby wielkanocne, chleb dożynkowy, szarlotkę chodnowską.
– Nasza okolica słynie z sadów, stąd często na stołach goszczą jabłecznik, szarlotka, pierogi z jabłkami czy też kompot jabłkowy lub wiśniowy – dodaje pani Franciszka. – Mamy też znakomity lokalny chleb i pomidory.
O różnorodności i bogatej tradycji kuchni powiatu rawskiego może świadczyć to, że jest ona ceniona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspiera lokalne firmy i organizacje.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?