Koło Gospodyń Wiejskich w Józefinie poleca udziec z dzika w leśnej otulinie. Sztuka mięsa z dzika w „leśnej otulinie" to połączenie składników, które doskonale się uzupełniają. Otulinę dziczyzny stanowią zielone kopytka, grzybki (kurki i borowiki) w sosie, do tego panie serwują buraczki z miodem.
Stowarzyszenie „Wrońsko Moja Maleńka Ojczyzna” poleca bardzo ciekawe danie, a mianowicie zupę grusconkę. Zupa podawana jest z prażuchami skwarkami i kwaśną śmietaną. To danie już niemal zapomniane. Zupa powstaje z gruszek ulęgałek, a panie ze stowarzyszenia przywracają mu świetność.
Koło Gospody Wiejskich Dębina-Skaleniec zachęca zaś do przygotowania prażuchów okraszonych smażonym boczkiem i cebulką podawanych z kwaśnym mlekiem.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus wspiera kuchnię lokalną powiatu wieluńskiego. Ministerstwo wdraża działania mające ułatwić firmom i organizacjom działającym lokalnie zaprezentowanie swoich wyrobów także poza powiatem.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Współpraca: Marcin Stadnicki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?