Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powiat wieluński. Smaki Regionu Łódzkiego. Udziec z dzika w „leśnej otulinie", grusconka i prażuchy z kwaśnym mlekiem

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Smaki Regionu Łódzkiego w powiecie wieluńskim
Smaki Regionu Łódzkiego w powiecie wieluńskim Marcin Stadnicki
W powiecie wieluńskim nie brakuje oryginalnych potraw. Koła Gospodyń Wiejskich z tego powiatu prześcigają się w serwowaniu niebanalnych dań, które zachwycą każde podniebienie.

Koło Gospodyń Wiejskich w Józefinie poleca udziec z dzika w leśnej otulinie. Sztuka mięsa z dzika w „leśnej otulinie" to połączenie składników, które doskonale się uzupełniają. Otulinę dziczyzny stanowią zielone kopytka, grzybki (kurki i borowiki) w sosie, do tego panie serwują buraczki z miodem.

Stowarzyszenie „Wrońsko Moja Maleńka Ojczyzna” poleca bardzo ciekawe danie, a mianowicie zupę grusconkę. Zupa podawana jest z prażuchami skwarkami i kwaśną śmietaną. To danie już niemal zapomniane. Zupa powstaje z gruszek ulęgałek, a panie ze stowarzyszenia przywracają mu świetność.

Koło Gospody Wiejskich Dębina-Skaleniec zachęca zaś do przygotowania prażuchów okraszonych smażonym boczkiem i cebulką podawanych z kwaśnym mlekiem.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus wspiera kuchnię lokalną powiatu wieluńskiego. Ministerstwo wdraża działania mające ułatwić firmom i organizacjom działającym lokalnie zaprezentowanie swoich wyrobów także poza powiatem.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Współpraca: Marcin Stadnicki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki