Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Prosty sos żurawinowy do indyka. Poznaj przepis na aromatyczny dodatek do mięsa. Idealny na odświętny obiad

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prosty sos żurawinowy warto podać pieczonego indyka lub bożonarodzeniowego pasztetu.
Prosty sos żurawinowy warto podać pieczonego indyka lub bożonarodzeniowego pasztetu. Getty Images/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Sos żurawinowy to klasyczny dodatek podawany do pieczonego indyka w Stanach Zjednoczonych Ameryki na Święto Dziękczynienia. W Polsce z powodzeniem można używać go do pieczonej gęsi lub kaczki. Ponadto sprawdzi się na Boże Narodzenie do domowego pasztetu. Zobacz przepis na słodki sos żurawinowy do obiadu.

W skrócie

Domowy sos z żurawiny można przygotować ze świeżych lub suszonych owoców. W starych przepisach z XIX wieku do sosu żurawinowego dodawano łyżkę musztardy, aby zaostrzyć jej smak. Współcześnie nie jest to koniecznie, ale można eksperymentować z dodatkiem korzennych przypraw. Zobacz przepis na domowy sos ze świeżej żurawiny.

Sos żurawinowy – przepis na dodatek do pieczonego mięsa

Liczba porcji: 300 ml.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g świeżych owoców żurawiny,
  • 150 g cukru kryształu,
  • 200 ml soku pomarańczowego lub wody.

Opcjonalnie:

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Jak zrobić sos żurawinowy?

Przygotowanie:

  1. Do garnka o grubym dnie należy wlać sok pomarańczowy i dodać do niego cukier. Składniki należy podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru.
  2. Następnie dodaj świeżą żurawinę i gotuj przez około 10 minut, aż zaczną strzelać. Opcjonalnie dopraw cynamonem i gałką muszkatołową.
  3. Gdy żurawina się rozpadnie, należy odstawić ją do wystudzenia. Sos żurawinowy gęstnieje podczas schładzania.
  4. Sos żurawinowy jest gotowy do podania.

Przyprawy do sosu

W Stanach Zjednoczonych do sosu żurawinowego dodaje się otartą skórkę z pomarańczy. W Polsce żurawinę łączy się np.: z czerwonymi porzeczkami, suszonymi wiśniami lub rodzynkami. Zamiast cukru białego kryształu można też wykorzystać cukier trzcinowy, który będzie dodawał karmelowego posmaku.

Sos żurawinowy z konfitury

Domowa konfitura zazwyczaj przygotowywana jest z dwóch składników: świeżych owoców i cukru. Jesienią i zimą wystarczy zawartość słoiczka około 200 ml umieścić w garnku i rozrzedzić wodą, sokiem pomarańczowym albo sokiem jabłkowym. Taki sos należy podgrzewać, cały czas mieszając, aż uzyska się jednolitą konsystencję.

Do czego używać sos żurawinowy?

Domowy sos z żurawiny można używać nie tylko do pieczonego indyka. Taki dodatek świetnie pasuje do serów dojrzewających i serów pleśniowych. W Polsce sos żurawinowy często serwowany jest do grillowanego oscypka albo sera camembert. Taki sos to także intrygujący dodatek do smażonej wątróbki z cebulą.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prosty sos żurawinowy do indyka. Poznaj przepis na aromatyczny dodatek do mięsa. Idealny na odświętny obiad - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki