Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przełom lutego i marca to najlepszy moment, by przygotować rozsady najpopularniejszych warzyw. Praktyczne porady, jak wyhodować warzywa

Jacek Pająk
Jacek Pająk
1.Sałata masłowa.Po wysiewie nasion musimy poczekać na rozsadę od 4 do 5 tygodni. Optymalna temperatura dla tej rośliny podczas kiełkowania to 16-18 stopni Celsjusza.Rozsady wysadzamy na stałe miejsce na przełomie marca i kwietnia.
1.Sałata masłowa.Po wysiewie nasion musimy poczekać na rozsadę od 4 do 5 tygodni. Optymalna temperatura dla tej rośliny podczas kiełkowania to 16-18 stopni Celsjusza.Rozsady wysadzamy na stałe miejsce na przełomie marca i kwietnia.
Przełom lutego i marca to nie tylko okres, kiedy przyroda powoli budzi się do życia, ale też najlepszy i najwyższy czas na wysianie w domu nasion warzyw na rozsady. Ale zanim przystąpimy do tego, kilka przydatnych porad i TOP 10 najpopularniejszych warzyw...

Nasiona powinny być hermetycznie zamknięte w firmowych torebkach lub pojemnikach. Zwracajmy uwagę na datę ważności. Unikajmy tych „na wagę”, bo mogą być przeterminowane lub spleśniałe. Wybierajmy tez polskie odmiany, bo - oczywiście - są najlepiej przystosowane do naszych warunków pogodowych.

Jak wysiać nasiona warzyw

Nasiona wysiewajmy do skrzynek lub doniczek wypełnionych ziemią kompostową, która powinna jednak wcześniej przez kilka dni poleżeć w temperaturze pokojowej. Sklepy ogrodnicze oferują nawet specjalną ziemię do wysiewu nasion – warto ją kupić.
Wysiane nasiona przysypujemy cienką warstwą ziemi i lekko ubijamy, a skrzynkę warto przykryć folią (nakłuwając w niej kilka dziurek, co zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza) lub nałożyć na skrzynkę szybkę. Nasiona nie będą wtedy wysychały i wcześniej wykiełkują.

Pojemniki najlepiej ustawić na parapecie w dobrze nasłonecznionym, ale niezbyt przewiewnym miejscu, tak, żeby temperatura oscylowała wokół 21 stopni Celsjusza. Ziemię raz dziennie zwilżamy tylko mgiełką z rozpylacza – starajmy się nie podlewać konewką, czy szklanką.

Kiedy wysiewać nasiona warzyw

Nasiona możemy wysiewać nie tylko w warunkach domowych, ale też – o ile ziemia jest rozmarznięta – również w niskich tunelach foliowych i tak zwanych „belgijkach”. Możemy tak postępować z wczesnymi odmianami marchwi, rzodkiewki, szpinaku, kopru i bobu – bo rozsad tych roślin raczej nie ma sensu hodować w domu i później pikować.

A jeśli o pikowaniu mowa, to warto do tego stosować między innymi torfowe pojemniczki lub inne „ekominidoniczki”, które rozkładają się później w gruncie, a przy okazji ułatwiają wysadzanie rozsad.

A oto dziesięć najpopularniejszych warzyw, które wysiewamy na rozsadę w domu na przełomie lutego i marca.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki