Nasiona powinny być hermetycznie zamknięte w firmowych torebkach lub pojemnikach. Zwracajmy uwagę na datę ważności. Unikajmy tych „na wagę”, bo mogą być przeterminowane lub spleśniałe. Wybierajmy tez polskie odmiany, bo - oczywiście - są najlepiej przystosowane do naszych warunków pogodowych.
Jak wysiać nasiona warzyw
Nasiona wysiewajmy do skrzynek lub doniczek wypełnionych ziemią kompostową, która powinna jednak wcześniej przez kilka dni poleżeć w temperaturze pokojowej. Sklepy ogrodnicze oferują nawet specjalną ziemię do wysiewu nasion – warto ją kupić.
Wysiane nasiona przysypujemy cienką warstwą ziemi i lekko ubijamy, a skrzynkę warto przykryć folią (nakłuwając w niej kilka dziurek, co zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza) lub nałożyć na skrzynkę szybkę. Nasiona nie będą wtedy wysychały i wcześniej wykiełkują.
Pojemniki najlepiej ustawić na parapecie w dobrze nasłonecznionym, ale niezbyt przewiewnym miejscu, tak, żeby temperatura oscylowała wokół 21 stopni Celsjusza. Ziemię raz dziennie zwilżamy tylko mgiełką z rozpylacza – starajmy się nie podlewać konewką, czy szklanką.
Kiedy wysiewać nasiona warzyw
Nasiona możemy wysiewać nie tylko w warunkach domowych, ale też – o ile ziemia jest rozmarznięta – również w niskich tunelach foliowych i tak zwanych „belgijkach”. Możemy tak postępować z wczesnymi odmianami marchwi, rzodkiewki, szpinaku, kopru i bobu – bo rozsad tych roślin raczej nie ma sensu hodować w domu i później pikować.
A jeśli o pikowaniu mowa, to warto do tego stosować między innymi torfowe pojemniczki lub inne „ekominidoniczki”, które rozkładają się później w gruncie, a przy okazji ułatwiają wysadzanie rozsad.
A oto dziesięć najpopularniejszych warzyw, które wysiewamy na rozsadę w domu na przełomie lutego i marca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?