5/7
Ciasto marchewkowe - przygotowanie
1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Rozpuścić masło
3. Wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz odrobinę przyprawy do piernika.
4. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać roztopione masło i startą marchewkę. Całość zmiksować i dodać mąkę, którą należy również zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą.
6/7
5. Całość przełożyć do formy 20x30 cm. Blachę należy wcześniej wysmarować tłuszczem.
6. Ciasto piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.
7. Pamiętaj, że po upieczeniu ciasto należy ostudzić w formie.
8. Na koniec posypać cukrem pudrem (zamiast cukru pudru możesz użyć np. polewy czekoladowej lub lukru)
7/7
Pyszne ciasto marchewkowe - sprawdzony domowy przepis