Ciasto marchewkowe - prosty przepis
Wariacji na temat ciasta marchewkowego jest wiele. Można przyrządzić je wege, bez jajek, mąki, mleka czy też cukru. Można również dodać do niego bakalie, orzechy lub czekoladę. Ciasto marchewkowe sprawdzi się świetnie jako spód do sernika! Jak jednak przygotować tradycyjne ciasto marchewkowe krok po kroku? Zobacz sprawdzony przepis!
Ciasto marchewkowe - składniki
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- Cukier - 1,5 szklanki
- Cukier puder - 100 g
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Masło - 250 g
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Przyprawa do piernika
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Starta marchewka - 400 g (3-4 marchewki)
Ciasto marchewkowe - przygotowanie
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Rozpuścić masło
- Wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz odrobinę przyprawy do piernika.
- Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać roztopione masło i startą marchewkę. Całość zmiksować i dodać mąkę, którą należy również zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą.
- Całość przełożyć do formy 20x30 cm. Blachę należy wcześniej wysmarować tłuszczem.
- Ciasto piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.
- Pamiętaj, że po upieczeniu ciasto należy ostudzić w formie.
- Na koniec posypać cukrem pudrem (zamiast cukru pudru możesz użyć np. polewy czekoladowej lub lukru)
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?