Racuchy
Składniki: 250 dag mąki, 15 g drożdży, 15 g margaryny, szklanka mleka, 2 jaja, 50 g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, sól, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypki
Przygotowanie: Zmieszać drożdże z łyżeczką cukru i cukrem waniliowym. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy je do mąki wraz z połową szklanki podgrzanego mleka, rozpuszczoną margaryną oraz utartymi z resztką cukru jajkami i szczyptą soli. Mieszamy wszystko energicznie łyżką, dodajemy pozostałą część mleka, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia na około pół godziny. Ciasto formujemy na łyżce i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złotawy kolor. Do smaku można posypać cukrem pudrem, a na wierzchu ułżyć dowolne pokrojone owoce.
Kluski ziemniaczane z mięsem
Składniki: 1kg ziemniaków, 250g mąki, 100g mąki ziemniaczanej, 2 jaja, 1 łyżka oleju, sól, 250 g mięsa mielonego (dowolnego), cebula, czosnek, 4 łyżki bułki tartej, pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy i odstawiamy aż wystygną. Mięso mielone smażymy na patelni wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, przyprawiamy i studzimy. Do wystudzonego mięsa dodajemy jajko z bułką tartą,a całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki łączymy z obiema mąkami, jajkiem i olejem, i wyrabiamy na zwarte ciasto. Z ciasta formujemy wałek, rozcinamy na mniejsze kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy farsz i formujemy w małe kulki. Gotujemy, aż do wypłynięcia na wierzch ok. 3 minuty.
Plucickie kluski ziemniaczane tzw. goły z mięsem
Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, 700 g tartych surowych ziemniaków odciśniętych przez ściereczkę, 300 g maki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, przyprawy do smaku,sol,pieprz, do okraszenia ok. 300 g słoninki pokrojonej w kostkę
Przygotowanie: Pokrojone mięso wieprzowe podsmażamy na smalcu i dusimy do miękkości z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebulki,doprawiamy do smaku. Uduszone i wystudzone mięso przekręcamy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, doprawiamy i wyrabiamy na jednolita masę. Z ugotowanych ziemniaków, tartych odciśniętych, mąki ziemniaczanej i jajek zagniatamy masę. Z masy formujemy kulki, w środek wkładając wcześniej przygotowane mięso. Uformowane kluski tzw. goły gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu okraszamy przesmażona słoniną z dodatkiem cebuli pokrojonej w kostkę. Dobrym dodatkiem na ciepło, jak i na zimno może być np. ćwikła z chrzanem
Ciasto milka polecane przez KGW Truszczanek
Składniki na biszkopt: 4 jajka, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Składniki na masę: 3/4 margaryny Palma, cukier waniliowy, czekolada mleczna, czekolada gorzka, 3 jajka, 3 banany, 500 ml śmietanki 36 proc. fix do śmietany, 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie: Ubić białka na sztywną pianę, podczas ubijania dodawać cukier i żółtko. Dodać mąkę, proszek, kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec ok. 30 min w 180 st.
Przygotowanie masy: w garnku rozpuścić margarynę i czekolady, dodać cukier waniliowy, lekko wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. białko ubić i dodać pianę i żółtka do masy i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Na gotowym biszkopcie ułożyć banany pokrojone w plastry i polać je bitą śmietaną. Na tę warstwę położyć przestudzoną masę czekoladową.