Przepisy na święta od koła gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Wypróbuj potrawy regionalne i podaj na świątecznym stole. Są pyszne!

Karolina Wojna
Karolina Wojna
Darek Matyjaszczyk
Darek Matyjaszczyk
Pieczone pierogi z ziarnami po mierzyńskuSkładniki: 600 g mąki, pół kostki margaryny, pół szklanki kwaśnej śmietany, 3 dag drożdży, 2 jajka, sól, cukier do smaku, kg pieczarek, 700 g kapusty kiszonej, 2 cebule, olej, ziarna słonecznika, dyni lub makPrzygotowanie: Śmietanę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, jajkiem i szczyptą soli. Dodać mąkę i masło. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać obgotowaną i drobno pokrojoną kapustę. Z ciasta formować pierogi, nadziewać farszem. Wierzch smarować jajkiem, posypać pestkami i ziarnami. Piec 30 minut w tem. 180 st.
Przepisy gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery koła gospodyń wiejskich! "Dobra gospodyni cuda w kuchni czyni". Te potrawy polecają gospodynie z KGW w powiecie piotrkowskim.

Ferrari na aukcji dla WOŚP

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie