Szparagi z kozim serem, orzechami laskowymi i wiosennymi warzywami
Podsmaż zielone szparagi na oliwie, a gdy zmiękną, zdejmij je na deskę i wrzuć na patelnię orzechy laskowe i upraż powoli, by ich nie przypalić. Rozkrój pędy szparagów wzdłuż na połówki i ułóż na talerzach z plasterkami rzodkiewek, rozmrożonym zielonym groszkiem, cienkimi paskami zestruganymi z młodej zielonej cukinii lub świeżego ogórka (np. za pomocą obieraczki) oraz listkami roszponki i karbowanej sałaty. Skrop octem winnym i oliwą, dodaj pokrojone orzechy, pokruszony kozi ser feta, oprósz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zielone i białe szparagi w sałatce z truskawkami i kozim serem
Zblanszuj młode zielone i białe szparagi, zanurzając je na minutę do wrzątku, ew. ugotuj na parze przez 4-5 min. Ułóż na talerzach z listkami szpinaku i dowolnej zielonej sałaty oraz połówkami truskawek, skrop oliwą oraz białym lub czerwonym octem lub kremem balsamicznym, oprósz kolorowym pieprzem i solą, a na wierzch dodaj wiórki twardego sera koziego lub parmezanu.
Sałatka ze szparagów i rukoli z parmezanem i dojrzewającą szynką
Ugotuj w osolonym wrzątku białe i zielone szparagi przez 3-5 min, pokrój na kawałki i ułóż na talerzach obok listków rukoli, zwiniętych w ruloniki kawałków szynki Serrano lub innej hiszpańskiej bądź włoskiej, a na wierzch skrop świeżym pesto z bazylii, ew. gotowym, oraz posyp startym parmezanem.
Szparagi z jajkami na miękko, serem, rzodkiewkami, kiełkami i sałatą
Upiecz zielone szparagi na grillu przez 8-10 min, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach z kawałkami sałaty masłowej lub lodowej, plasterkami rzodkiewek i połówkami przepiórczego lub kurzego jaja na twardo. Skrop olejem lnianym lub oliwą oraz sokiem z cytryny, dodaj kulki z twarogu rozdrobnionego z ziołami lub kostki sera typu feta, oprósz porcje kolorowym pieprzem i na wierzch ułóż porcje kiełków rzeżuchy lub brokułu.