1/5
Przepisy na walentynkowe ciasta i ciasteczka. Wypieki idealne dla zakochanych
2/5
Serce na dłoni...
fot. Margaryna do pieczenia Kasia

Serce na dłoni
Cóż lepiej wyrazić może nasze uczucia niż słodkie ciasto w kształcie serca. Jeżeli dodatkowo wypełnimy je marmoladą i pysznym kremem, idealny wieczór w towarzystwie naszej drugiej połówki gwarantowany.
Składniki na ciasto:
– kostka do pieczenia – 200 gramów,
– mąka – 300 gramów,
– cukier – 100 gramów,
– żółtko – 2 sztuki
Składniki na krem:
– kostka do pieczenia – 50 gramów,
– budyń śmietankowy – 1 opakowanie,
– mleko – 400 mililitrów,
– twarda marmolada – 200 gramów
Sposób przygotowania:
– Mąkę wymieszaj z cukrem, posiekaną margaryną do pieczenia i żółtkami.
–Szybko zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do lodówki.
– Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 4 identycznej wielkości serduszka.
– Z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe serduszka.
– Duże serca przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuj widelcem i piecz w 200 st. C około 15–20 minut.
– Małe serduszka upiecz oddzielnie, gdyż pieką się krócej.
– Budyń ugotuj na gęsto w 400 ml mleka.
– Ostudź, a następnie zmiksuj z pozostałą margaryną do pieczenia.
– Powstałym kremem posmaruj dwa serca i przykryj je dwoma pozostałymi.
– Marmoladę włóż do rondla i lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
– Marmoladę wyłóż na ciasto i uformuj z niej serduszko.
–Odstaw do zastygnięcia.

3/5
Kokosowa podróż walentynkowa...
fot. Margaryna do pieczenia Kasia

Kokosowa podróż walentynkowa
By tegoroczne walentynki były naprawdę wyjątkowe, powinniśmy zadbać o nie w każdym aspekcie. Na deser przygotować możemy np. doskonałe ciasto kokosowe. Z pewnością będzie pysznie, a romantyczna atmosfera pozostanie w waszej pamięci na długo.
Składniki na ciasto:
– jajko – 6 sztuk,
– mąka pszenna – 250 gramów,
– cukier – 250 gramów,
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
– kostka do pieczenia – 50 gramów,
–mleko – 750 mililitrów
Składniki na krem:
– mąka pszenna – 150 gramów,
– cukier – 150 gramów,
– kostka do pieczenia – 200 gramów,
– esencja waniliowa – 1 łyżeczka,
– wiórki kokosowe – 200 gramów,
– esencja waniliowa
Sposób przygotowania:
– Przygotuj ciasto. Roztop margarynę do pieczenia na patelni, ostudź. Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ubij pianę z białek ze szczyptą soli, a potem stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, następnie jedno po drugim żółtka i łyżkami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej roztopioną margarynę do pieczenia.
– Ciasto wylej do tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut, aż biszkopt będzie złocisty. Wyjmij z pieca, ostudź.
– Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
– Ubij mikserem miękką margarynę do pieczenia, a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
– Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt na dwie okrągłe części. Na pierwszej rozprowadź dwie trzecie kremu, przykryj drugim biszkoptem i lekko dociśnij. Usuń nadmiar kremu po bokach.
– Następnie na wierzchu ciasta rozsmaruj pozostały krem i udekoruj wiórkami. Przechowuj w lodówce 2–3 dni.

4/5
Tajemnica granatu...
fot. Margaryna do pieczenia Kasia

Tajemnica granatu
Granat to wyjątkowy owoc, który idealnie wpasowuje się w święto, jakim są walentynki. Ze względu na dużą ilość nasion, uznawany on był w starożytności za symbol płodności, a jego kwiat – za symbol miłości. Do dzisiaj w Grecji życzy się nowożeńcom szczęścia, dobrobytu i płodności, rzucając na podłogę granaty i rozgniatając je. Przez wiele lat cywilizacje krajów rozwijających się uważały go za najbardziej tajemniczy ze wszystkich istniejących owoców.
Składniki:
– śmietanka 30 proc. – 100 gramów,
– płatki kukurydziane – 100 gramów,
– gorzka czekolada – 100 gramów,
– cukier – 100 gramów,
– kakao – 1 łyżka,
– twaróg waniliowy – 1 kilogram,
– kostka do pieczenia – 250 gramów,
–cukier waniliowy – 1 opakowanie,
– żelatyna – 1 opakowanie,
– owoc granatu – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
– Margarynę do pieczenia, cukier, kakao zagotuj.
– Zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
– Wsyp płatki kukurydziane i wymieszaj.
– Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na to trzy czwarte masy z płatków i odstaw do lodówki.
– ]Z reszty masy wyłóż łyżeczką małe kupki (do dekoracji) na papierze do pieczenia, aby zastygły.
– Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę.
– Żelatynę namocz w rondelku w ćwiartce szklanki zimnej wody.
– Po 10 min. podgrzej, żeby się rozpuściła.
– Do ciepłej żelatyny dodawaj twaróg waniliowy, a następnie ubitą śmietanę i wymieszaj.
– Masę wyłóż na spód z płatków, wyrównaj górę masy i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
– Podawaj udekorowane pestkami granatu lub innymi owocami i zastygłymi płatkami.
– Ciekawostka: skórę granatu naciąć, owoc granatu połamać na kawałki. Łyżką stukając w skórę, wydobyć pestki do miski z zimną wodą.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Oto horoskop na cały najbliższy tydzień. Sprawdź!

Oto horoskop na cały najbliższy tydzień. Sprawdź!

Upalna i słoneczna niedziela na Stawach Stefańskiego w Łodzi. Co dalej w pogodzie?

Upalna i słoneczna niedziela na Stawach Stefańskiego w Łodzi. Co dalej w pogodzie?

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT

Zobacz również

Tak dzisiaj wygląda David Copperfield ZDJĘCIA. Pamiętacie przystojnego magika?

Tak dzisiaj wygląda David Copperfield ZDJĘCIA. Pamiętacie przystojnego magika?

16-latka wjechała citroenem w kawiarenkę

16-latka wjechała citroenem w kawiarenkę