Mała babeczka z wiśniowym sercem
A może zamiast tradycyjnego ciasta… babeczkę? Pyszną, czekoladową i wypełnioną wiśniowym nadzieniem. A na dodatek bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. Smacznego!
Składniki:
– jajka – 4 sztuki,
– kostka do pieczenia – 250 gramów,
– cukier waniliowy – 1 opakowanie,
– gorzka czekolada – 120 gramów,
– cukier – 200 gramów,
– sól – 1 szczypta,
– mąka pszenna – 60 gramów,
– wydrylowane wiśnie – 500 gramów,
– cukier – 1 łyżka,
– mąka ziemniaczana (rozpuszczona w odrobinie wody) – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
– Roztop kostkę do pieczenia z czekoladą. Dodaj cukru i cukru waniliowego i wymieszaj wszystko. Jak się rozpuści, wyłącz palnik.
– Dodaj po kolei jajka i wymieszaj je szybko, żeby połączyły się z masą. Na koniec dodaj pozostałe suche składniki (mąka, sól) i wymieszaj.
– Podziel masę między wszystkie foremki. Piecz 20 minut.
– Rozgrzej wiśnie z cukrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku dodając mąkę ziemniaczaną z wodą, tak aby pozostawić sok nienaruszony (otrzymasz gęstą konsystencję).
– Wykrój w wypieczonej i zimnej babeczce kształt serca, użyj do tego noża lub łyżki.
– Wlej zimną polewę wiśniową do wyciętego w babeczce serca, a następnie wytnij serce z papieru (średnica 6 cm), umieść je na babeczce, rozsyp na nie cukier puder. Następnie zdejmij papier.