Przepisy od koła gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Pyszne potrawy regionalne! Wypróbuj te regionalne desery!

Dariusz Matyjaszczyk
Dariusz Matyjaszczyk
Karolina Wojna
Karolina Wojna
Plucickie kluski ziemniaczane tzw. goły z mięsemSkładniki: 700 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, 700 g tartych surowych ziemniaków odciśniętych przez ściereczkę, 300 g maki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, przyprawy do smaku,sol,pieprz, do okraszenia ok. 300 g słoninki pokrojonej w kostkęPrzygotowanie: Pokrojone mięso wieprzowe podsmażamy na smalcu i dusimy do miękkości z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebulki,doprawiamy do smaku. Uduszone i wystudzone mięso przekręcamy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, doprawiamy i wyrabiamy na jednolita masę. Z ugotowanych ziemniaków, tartych odciśniętych, mąki ziemniaczanej i jajek zagniatamy masę. Z masy formujemy kulki, w środek wkładając wcześniej przygotowane mięso. Uformowane kluski tzw. goły gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu okraszamy przesmażona słoniną  z dodatkiem cebuli pokrojonej w kostkę. Dobrym dodatkiem na ciepło, jak i na zimno może być np. ćwikła z chrzanem
Plucickie kluski ziemniaczane tzw. goły z mięsemSkładniki: 700 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, 700 g tartych surowych ziemniaków odciśniętych przez ściereczkę, 300 g maki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, przyprawy do smaku,sol,pieprz, do okraszenia ok. 300 g słoninki pokrojonej w kostkęPrzygotowanie: Pokrojone mięso wieprzowe podsmażamy na smalcu i dusimy do miękkości z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebulki,doprawiamy do smaku. Uduszone i wystudzone mięso przekręcamy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, doprawiamy i wyrabiamy na jednolita masę. Z ugotowanych ziemniaków, tartych odciśniętych, mąki ziemniaczanej i jajek zagniatamy masę. Z masy formujemy kulki, w środek wkładając wcześniej przygotowane mięso. Uformowane kluski tzw. goły gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu okraszamy przesmażona słoniną z dodatkiem cebuli pokrojonej w kostkę. Dobrym dodatkiem na ciepło, jak i na zimno może być np. ćwikła z chrzanem
Przepisy gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery koła gospodyń wiejskich! Sprawdź, jakie potrawy polecają gospodynie z KGW w powiecie piotrkowskim. Wypróbuj te potrawy, a nie pożałujesz!

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie