Plucickie kluski ziemniaczane tzw. goły z mięsemSkładniki: 700 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, 700 g tartych surowych ziemniaków odciśniętych przez ściereczkę, 300 g maki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, przyprawy do smaku,sol,pieprz, do okraszenia ok. 300 g słoninki pokrojonej w kostkęPrzygotowanie: Pokrojone mięso wieprzowe podsmażamy na smalcu i dusimy do miękkości z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebulki,doprawiamy do smaku. Uduszone i wystudzone mięso przekręcamy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, doprawiamy i wyrabiamy na jednolita masę. Z ugotowanych ziemniaków, tartych odciśniętych, mąki ziemniaczanej i jajek zagniatamy masę. Z masy formujemy kulki, w środek wkładając wcześniej przygotowane mięso. Uformowane kluski tzw. goły gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu okraszamy przesmażona słoniną z dodatkiem cebuli pokrojonej w kostkę. Dobrym dodatkiem na ciepło, jak i na zimno może być np. ćwikła z chrzanem
Przepisy gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery koła gospodyń wiejskich! Sprawdź, jakie potrawy polecają gospodynie z KGW w powiecie piotrkowskim. Wypróbuj te potrawy, a nie pożałujesz!
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.