5/19
Racuchy...

Racuchy

Składniki: 250 dag mąki, 15 g drożdży, 15 g margaryny, szklanka mleka, 2 jaja, 50 g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, sól, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypki

Przygotowanie: Zmieszać drożdże z łyżeczką cukru i cukrem waniliowym. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy je do mąki wraz z połową szklanki podgrzanego mleka, rozpuszczoną margaryną oraz utartymi z resztką cukru jajkami i szczyptą soli. Mieszamy wszystko energicznie łyżką, dodajemy pozostałą część mleka, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia na około pół godziny. Ciasto formujemy na łyżce i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złotawy kolor. Do smaku można posypać cukrem pudrem, a na wierzchu ułżyć dowolne pokrojone owoce.

6/19
Ciasto milka polecane przez KGW Truszczanek...

Ciasto milka polecane przez KGW Truszczanek

Składniki na biszkopt: 4 jajka, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Składniki na masę: 3/4 margaryny Palma, cukier waniliowy, czekolada mleczna, czekolada gorzka, 3 jajka, 3 banany, 500 ml śmietanki 36 proc. fix do śmietany, 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie: Ubić białka na sztywną pianę, podczas ubijania dodawać cukier i żółtko. Dodać mąkę, proszek, kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec ok. 30 min w 180 st.

Przygotowanie masy: w garnku rozpuścić margarynę i czekolady, dodać cukier waniliowy, lekko wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. białko ubić i dodać pianę i żółtka do masy i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Na gotowym biszkopcie ułożyć banany pokrojone w plastry i polać je bitą śmietaną. Na tę warstwę położyć przestudzoną masę czekoladową.

7/19
Pierożki włoskie z Truszczanka...

Pierożki włoskie z Truszczanka

Składniki na farsz: 400 g piersi z kurczaka, 100 g sera feta, sól, pieprz, czosnek, natka pietruszki.
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, sól, 2/3 letniej wody.

Przygotowanie: Mięso ugotować w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Po wystygnięciu drobno posiekać, dodać fetę i wyrobić farsz. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić wgłębienie i stopniowo dodają wodę wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Rozwałkować je na cienkie placki i małą szklanką wycinać koła. Farsz nałożyć łyżeczką i i dokładnie zalepić brzegi. Gotować w dużej ilości słonej wody ok. 4-5 minut. Gotowe pierożki polać roztopionym masłem i posypać natką.

8/19
Kapusta z grochem po rozprzańsku...

Kapusta z grochem po rozprzańsku

Składniki: kg kiszonej kapusty, 500 g grochu łupanego, 2 średnie ziemniaki, 3 łyżki margaryny lub masła, sól, pieprz, maggi, 150 g boczku na okrasę

Przygotowanie: Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok 45 min, do miękkości. Płuczemy groch, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 10 minut i potem odcedzamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W połowie gotowania grochu dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie a woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, tłuczemy i dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Dodajemy margarynę lub masło, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy okrasę

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Knajpa dla fanów Wiedźmina w Łodzi. W menu elfie naleśniki i magiczne koktajle!

Knajpa dla fanów Wiedźmina w Łodzi. W menu elfie naleśniki i magiczne koktajle!

Moc była z łodzianami! Tak obchodzono Dzień Gwiezdnych Wojen w EC1 ZDJĘCIA

Moc była z łodzianami! Tak obchodzono Dzień Gwiezdnych Wojen w EC1 ZDJĘCIA

Kibice ŁKS na meczu ze Śląskiem. W przyszłym sezonie obejrzą zwycięstwa. Zdjęcia

Kibice ŁKS na meczu ze Śląskiem. W przyszłym sezonie obejrzą zwycięstwa. Zdjęcia

Zobacz również

Knajpa dla fanów Wiedźmina w Łodzi. W menu elfie naleśniki i magiczne koktajle!

Knajpa dla fanów Wiedźmina w Łodzi. W menu elfie naleśniki i magiczne koktajle!

Zdjęcia kibiców na meczu ŁKS Łódź - Śląsk Wrocław. GALERIA ZDJĘĆ

Zdjęcia kibiców na meczu ŁKS Łódź - Śląsk Wrocław. GALERIA ZDJĘĆ