Sernik na herbatnikach z Plucic
Składniki: herbatniki do wyłożenia blachy,1 kg sera, 8 jajek, 1,5 szklanki cukru, szklanka mleka w proszku, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 660 ml śmietany kremówki, 1 śnieżka lub śmietan-fix, 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii.
Przygotowanie: Na dnie wyłożonej pergaminem blachy ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Jajka krótko zmiksować z cukrem, a następnie wciąż miksując dodać twaróg, mleko w proszku, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy i waniliową pastę. Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Wylać na herbatniki.
Piec 60-80 minut w 160 st. bez termoobiegu, do momentu aż środek ciasta się przyrumieni. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Polać polewą czekoladową
Pieczone pierogi z ziarnami po mierzyńsku
Składniki: 600 g mąki, pół kostki margaryny, pół szklanki kwaśnej śmietany, 3 dag drożdży, 2 jajka, sól, cukier do smaku, kg pieczarek, 700 g kapusty kiszonej, 2 cebule, olej, ziarna słonecznika, dyni lub mak
Przygotowanie: Śmietanę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, jajkiem i szczyptą soli. Dodać mąkę i masło. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać obgotowaną i drobno pokrojoną kapustę. Z ciasta formować pierogi, nadziewać farszem. Wierzch smarować jajkiem, posypać pestkami i ziarnami. Piec 30 minut w tem. 180 st.
Roladki wołowe z kapustą kiszoną i pieczarkami z Kałku
Składniki: kg wołowiny bez kości, 250 g boczku, kilka ogórków kiszonych, musztarda, kg kapusty kiszonej, kg pieczarek, 2 masła, przyprawy
Przygotowanie: Wołowinę pokroić w plasterki i rozbić. Plastry mięsa posmarować musztardą, położyć na nich boczek i kawałek ogórka a następnie zwinąć. Dusić na małym ogniu. Kapustę i pieczarki opłukać. Masło rozpuścić w garnku, dodać kapustę i zmielone pieczarki. Przyprawić do smaku, gotować do miękkości.
Sakiewka w sosie borowikowym z Barkowic
Składniki: 100 g schabu, kilka pieczarek, 200 g świeżych borowików, cebul, odrobina żółtego sera do starcia, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Przygotowanie: Pokroić pieczarki bardzo drobno, dodać cebulę, pieprz i sól. Schab rozbić i nałożyć na niego pieczarki, na całość można zetrzeć żółty ser, potem schab zawinąć na kształcsakwy. Piec w foli aluminiowej w tmp. 160 st z parowaniem. Borowiki poddusić dodając liść laurowy, ziele, sól, pieprz i cebulkę. Danie podawać z kopytkami.