9/16
Drożdżowe ciasto truskawkowe Aleksandry Faiks...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Drożdżowe ciasto truskawkowe Aleksandry Faiks

Składniki
350 g mąki (100 g do kruszonki)
30 g drożdży
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki masła (3 stopione + reszta do kruszonki)
żółtko
szczypta soli
300 g truskawek
40 g cukru pudru

Wykonanie
Podgrzać mleko. W misce wymieszać pokruszone drożdże, pół łyżki mąki i  pół łyżki cukru. Rozpuścić niewielki kawałek masła. Ciepłym mlekiem zalać drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia (ok 5-8 min). Mąkę przesiać z solą i cukrem. Wlać drożdże i wymieszać. Po połączeniu składników dodać dwie łyżki rozpuszczonego masła. Zagnieść i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Truskawki wymyć. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Zostawić na 20 min pod przykryciem.
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę, łącząc składniki. Na ciasto wyłożyć truskawki pokrojone w połówki. Truskawki posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut (do suchego patyczka).

10/16
Truskawkowa chmurka Joanny Kądziołki...
fot. Fot. Joanna Kądziołka

Truskawkowa chmurka Joanny Kądziołki

Składniki na kruche ciasto
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
120 g masła
30 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g mąki pszennej

Składniki na owocową galaretkę
500 g świeżych truskawek
3 truskawkowe galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody

Składniki na masę śmietanową
500 ml śmietany kremówki 36 proc.
1 śmietan-fix
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego

Składniki na bezę
3 białka, w temperaturze pokojowej
130 g cukru
1 budyń waniliowy
40 g płatków migdałowych

Wykonanie
Zimne masło zagnieść z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinkę do lodówki (lub ewentualnie na 10 minut do zamrażalnika). Zimne ciasto nałożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem (ja piekłam w kwadratowej foremce o wymiarze 25 x 25 cm). Piec przez około 18 minut do jego zezłocenia i wypieczenia ciasta w temperaturze 190 stopni.  

Kruche ciasto wyjąć z foremki (ostrożnie, aby się np. nie złamało w połowie itp, najlepiej równo złapać za papier do pieczenia). W tej samej foremce będziemy piec bezę. Białka ubić aż otrzymamy sztywną piankę. Dodać stopniowo cukier, a pod sam koniec ubijania wsypać proszek budyniu waniliowego. Foremkę, w której piekliśmy kruche ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Masę bezową rozsmarować równo na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałowymi.
Piec bezę w temperaturze 140 stopni przez około godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudzić. Wyciągnąć z foremki.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na kruche ciasto (włożyć je ponownie do zimnej już foremki). Gdy galaretki będą już tężejące, to dopiero wylać je na truskawki, następnie wyrównać, schłodzić w lodówce aż galaretka całkiem stężeje.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksować z śmietan-fixem, następnie dodać cukier puder (masa już na tym etapie powinna być dobrze ubita, gęsta i puszysta). Pod koniec dodać mascarpone (również musi być bardzo dobrze schłodzone) i miksować na małych obrotach do połączenia się masy. Masę nałożyć na truskawkową galaretkę, wyrównać, przykryć bezą. Schłodzić ciasto minimum 12 godzin w lodówce.

11/16
Bezglutenowa tarta z kremem jaglanym i truskawkami Andżeliki...
fot. Fot. Andżelika Knop

Bezglutenowa tarta z kremem jaglanym i truskawkami Andżeliki Knop

Składniki na ciasto
200 g mąki gryczanej
3 łyżeczki kakao
100 g zimnego masła lub oleju kokosowego
łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki mleka roślinnego (lub krowiego)
szczypta soli

Składniki na krem
1,5 szklanki mleka kokosowego (lub krowiego)
7 łyżek kaszy jaglanej
skórka otarta z cytryny
200 g truskawek

Wykonanie
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sól, masło pokrojone w kostkę, miód i mleko. Zagnieć szybko ciasto. Następnie gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 0,5cm, a następnie przełożyć je do blachy na tartę. Ciasto powinno przylegać do formy, nadmiar ciasta należy odciąć. Na koniec nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.  Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. 

Krem. Do garnka przelać mleko, dodać skórkę otartą z cytryny, zagotować. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodać kaszę jaglaną, gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po ugotowaniu odstawić do przestygnięcia. Gdy kasza będzie już chłodna, dodać umyte i obrane truskawki, całość zmiksować na gładką masę. 

Gotową masę przełożyć na wystudzony spód tarty, wyrównać wierzch. Tartę udekorować truskawkami.

12/16
Truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami (amerykański...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami (amerykański deser cobbler z truskawkami) Sylwii Ładygi

Składniki na na 2 formy do zapiekania lub małe naczynie żaroodporne
400 g truskawek
30 g cukru
1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasteczka
50 g mąki pszennej
25 g zmielonych migdałów
25 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia –
30 g masła
40 g śmietany kwaśnej 18 proc.
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Dodatkowo
kokos
migdały

Wykonanie
Oczyszczone truskawki (duże pokroić na pół ) zasypać 30 g cukru oraz mąką, wymieszać, włożyć do naczynia do zapiekania.
Ciasteczka. Mąką bardzo dokładnie posiekać z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodać 3/4 śmietany i szybko wyrobić na gładkie ciasto.
Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-7 mm cm i za pomocą kieliszka wyciąć okręgi.
Ułożyć na przygotowanych owocach, posmarować delikatnie resztą śmietany i posypać kokosem oraz posiekanymi (obranymi ze skórki) migdałami.
Włożyć do nagrzanego na 170 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na ok. 25 minut.
Uwaga! Jeśli zobaczymy, że kokos za bardzo się rumieni górę przykryć folią. Podawać z lodami lub bitą śmietaną!

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Wiemy kiedy przejedzie pierwszy pociąg przez tunel średnicowy drążony pod Łodzią

Wiemy kiedy przejedzie pierwszy pociąg przez tunel średnicowy drążony pod Łodzią

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM

Gdy pada deszcz po klatce schodowej muszą chodzić z parasolem! FILM, zdjęcia

Gdy pada deszcz po klatce schodowej muszą chodzić z parasolem! FILM, zdjęcia

Zobacz również

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM