Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Kiszona papryka.
Kiszona papryka. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Przepis na marynowaną paprykę.

Przepisem na kiszoną paprykę na zimę podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce (gmina Maków Podhalański).

Składniki

  • 3 kg strąków czerwonej papryki
  • 5 zielonych ogórków
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 dag soli
  • baldachy kopru
  • liście chrzanu
  • 3 litry wody

 

Wykonanie

Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż, wyjąc pestki. Ogórki umyć, nakłuć widelcem. Do kamiennego garnka lub szklanego słoja włożyć ogórki i paprykę przekładając liśćmi chrzanu, koprem i  czosnkiem. Wodę zagotować z solą, wrzącą zalać warzywa, obciążyć, pozostawić w temperaturze pokojowej 2 dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować. Doskonała jako dodatek do mięs lub pokrojona z innymi warzywami jako sałatka. 

Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Przetwory. Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki