W skrócie
Pierwsze grzyby na targach. Kurki są zdrowe i smaczne
Gdy pierwsze, złote grzyby pojawiają się na targu, nie potrafię się powstrzymać – kupuję je hurtem albo z determinacją chodzę po pobliskim lesie i szukam żółtych plamek w leśnym mchu. Kurki to prawdziwe złoto wbrew temu, co od lat powtarzają niektórzy. Poza genialnym smakiem to prawdziwa „apteka”, jeżeli chodzi o wsparcie zdrowia.
Beta-karotenu mają więcej niż tak wychwalana przez dietetyków marchewka. Do tego wartościowe białko i substancję, której wyjątkowo nie lubią wszelkie pasożyty. Nie wierzcie tym, którzy twierdzą, że nie ma w nich nic wartościowego. Albo, że są ciężkostrawne. Jasne, że spotkanie z grzybami wymaga od naszego organizmu nieco wysiłku, ale smak rekompensuje wszystko.
Przepis na omlet z kurkami od Kasi Nowickiej, czyli Plate By Kate
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki
- 2 jajka duże,
- 100 g kurek,
- 1 łyżka słodkiej śmietany 12 procent,
- 30 g sera żółtego,
- 2 łyżeczki masła,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła
Jak zrobić omlet z kurkami krok po kroku?
Sposób przygotowania
- Kurki oczyść, opłucz i osusz. Możesz pokroić grzyby na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Wrzuć kurki i posól. Smaż około 12-15 minut na średnim ogniu mieszając regularnie. Woda z grzybów powinna odparować, a potem same grzyby – zarumienić. Zdejmij grzyby z patelni i odstaw.
- W miseczce przygotuj jajka – roztrzep je porządnie widelcem, dodaj śmietanę, sól i świeżo zmielony pieprz.
- Na patelni o grubym dnie rozpuść masło. Wlej masę jajeczną, równomiernie rozłóż na jajkach kawałki sera.
- Smaż delikatnie, lekko poruszając patelnią od czasu do czasu. Gdy jajka będą niemal ścięte, rozłóż na nich usmażone kurki. Następnie złóż omlet na pół, lub zwiń.
- Wyłącz grzanie. Zostaw omlet na patelni przez minutę, dwie, tak by równomiernie „doszedł”. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.
Omlet z kurkami na obiad lub śniadanie
Do jajek mam słabość ogromną, a do omletów w szczególności. Bo omlet to rzecz szybka, prosta i nie wymaga szczególnych kuchennych umiejętności. A dodatki potrafią zwykłe jajka zamienić w ucztę. A kurki w szczególności.
Choć słowa „jajka” i „zwykłe” zdecydowanie nie powinny stać obok siebie. Bo jajka to podobnie jak kurki produkt idealny i dla zdrowia, i dla urody – zawierają niemal wszystkie witaminy i minerały, białka i tłuszcze. Cholesterol? Jest, ale już dawno naukowcy obalili mit o zgubnym wpływie jajek na jego poziom. Warto jednak zwracać uwagę, od kogo i jakie jajka kupujemy. Ja robię to na targu u zaprzyjaźnionych hodowców. Ale w supermarketach coraz łatwiej kupić jaja BIO lub od kur zielononóżek. Zdecydowanie warto się z nimi zaprzyjaźnić.
Jajka do omletu
Im lepsze jajka, tym lepszy omlet. I nie tylko oczywiście. Jajka na omlet powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu danie będzie kremowe i puszyste, a omlet zetnie się równomiernie. Ser doda mu charakteru, a grzyby – sami wiecie: aromat do kwadratu. Miód na duszę łakomczucha. I znów jestem głodna…
Kasia Nowicka
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Plate By Kate
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?