Siódma edycja Ramen Festiwal – nie tylko w Łodzi
To już siódma edycja tego festiwalu. Wyczekiwana jesienią uczta z ramenem w roli głównej właśnie się zaczyna. 34 lokale zapraszają gości na święto japońskiego przysmaku, który podbił serca miłośników jedzenia na całym świecie. Co roku festiwal cieszy się wielkim zainteresowaniem gości, którzy po prostu kochają ramen.
Za co? Za sprężysty makaron, pełen umami bulion i dodatki, które nadają mu ostatecznego sznytu i charakteru. Za to, że cudownie rozgrzewa i za każdym razem zaskakuje nas swoim smakiem. Nie inaczej będzie podczas tegorocznej, siódmej już edycji Ramen Festiwal, na który do 34 restauracji zapraszają: portal Jemy w Łodzi, Łódzkie Centrum Wydarzeń i portal do zamówień online WOLT.
ZOBACZ FESTIWALOWE PROPOZYCJE RESTAURACJI
Do degustacji w tym roku mamy 27 wyjątkowych ramenów w 34 restauracjach nie tylko z Łodzi, ale również z Aleksandrowa Łódzkiego, Kutna, Zgierza, Łasku, Tuszyna i Bełchatowa - wszystkie z japońskim makaronem w roli głównej. Ramen Festiwal zaczyna się w piątek 17 listopada i będzie trwał do niedzieli 26 listopada. Jak co roku, poza niepowtarzalnymi daniami, organizatorzy mają dla gości również wydarzenia towarzyszące.
Wiadomo, że ramen najlepiej smakuje na miejscu, ale świetnie sprawdza się w dostawie, dlatego restauratorzy już szykują opcje na wynos. Czym w tym roku zaskoczą nas twórcy dań? Obowiązkowo pojawią się klasyczne buliony i typowe dodatki, takie jak pieczony brzuch, jajko aijtsuke czy nori, ale restauratorzy mają do zaoferowania dużo więcej.
- W tegorocznej edycji zjemy między innymi ramen inspirowany kuchnią meksykańską, tajskim daniem czy francuską zupą cebulową – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. – Wśród ciekawych składników można zaś wymienić ziemniaczane placuszki, pierś kaczki smażoną w kawie, chorizo czy gruszkę glazurowaną w mirinie.
Podczas festiwalu odbędzie się kolejne spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi – tym razem goście odwiedzą restaurację House of Sushi, a motywem przewodnim będzie oczywiście kuchnia japońska.
W drugi piątek festiwalu (24 listopada) w lokalach Ramenownia i Compañeros będzie można podjąć wyzwanie ostrości, czyli wzmocnić rameny pastą na bazie własnej hodowli papryczki black butalah (2 mln SHU!). Wybranego dnia Ramenownia zaprosi również na dodatkowe danie - Bizentei shoyu ramen - ramen na bazie 40. letniego przepisu, który Bartosz Sposób z Ramenowni otrzymał od właściciela lokalu Bizentei z Tokio. Wraz z łódzkim barmanem Szymonem Szostkiem zaprezentujemy także japońskie alkohole i koktajle pasujące do ramenu.
Goście będą mogli wziąć udział w konkursach, w których nagrodami będą zaproszenia od firmy WOLT oraz przepiękne, ręcznie malowane piny od łódzkiej marki Pinswear. Po raz kolejny festiwalowe lokale odwiedzi też nasz super bohater - RaMen. Jak zawsze nie zabrakło również festiwalowych, kolekcjonerskich plakatów. Można je już teraz kupić w internetowym sklepie Jemy w Łodzi.

Oto co i gdzie można zjeść podczas Ramen Festiwal
1. Compañeros
Roosevelta 10 (OFF Piotrkowska)
Birria Tonkotsu: makaron własnej produkcji z mieszanki japońskich mąk, kremowy bulion wieprzowy, birria tare, olej chipotle, 2x birria tacos z wołowiną i serem, kolendra, piklowana cebulka, piklowane jalapeño
Gramatura: 140 g makaronu, 350 g bulionu + toppingi I Cena: 49 zł
Ramen dostępny tylko na miejscu
2. Falla
Piotrkowska 217
Ramen Truflowy: truflowo-grzybowy bulion z a'la kalmarami z boczniaków, marynowanym tofu wędzonym, pieczoną dynią, pak choi, kiełkami mung, świeżym chilli, grzybkami shimeji i shitake oraz a'la krewetkami z salsefii
Gramatura: 550ml I Cena: 45 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.fallalodz.pl , WOLT
3. Farina Bianco
Piłsudskiego 14
Ramen Farina: makaron hand made, podgrzybek, shimeji, orzeszki wasabi, chilli, czosnek, pak choi, jajko poche
Gramatura: 700 g I Cena: 54 zł
Ramen dostępny tylko na miejscu
4. Gorilla Sushi & Ramen
Sacharowa 6/8
Currymen Gyu: makaron od Ato Ramen, tare na bazie japońskiego curry, wołowina gyu w panko, czosnek konfitowany, cebula czerwona, kapusta pekińska, nitamago
Gramatura: 800g I Cena: 52zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefoniczne 603 750 075
5. Hashtag Sushi
Piotrkowska 113
Ramen sezamowy z szarpaną wołowiną: aromatyczny wywar z nutą sezamu podany z makaronem, szarpaną wołowiną, jajkiem, pak choi, marchewką, szczypiorkiem i prażonym sezamem
Gramatura: 800g I Cena:44zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.hashtagsushi.pl
6. Hona Sushi
Kostki Napierskiego 1
Pōkuribu Ramen Festiwal 2023: aromatyczny wieprzowo–wołowy bulion, wolno gotowane żebro wieprzowe zgrillowane w glazurze teriyaki z dodatkiem karmelizowanego pora i orzechów ziemnych, jajko ajitsuke tamago, pak choi, dymka, szarpane nori i kiełki młodych warzyw
Gramatura: 400 ml bulionu, 200 g żeberek, ok. 150 g makaronu + warzywa I Cena: 45 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.hona.pl, telefonicznie 574 511 011, WOLT
7. House of Sushi
Piotrkowska 91 / Pomorska 602
Pieprzowy Ramen: bulion z nutą śmietanowo-pieprzową z dodatkiem mini placuszków ziemniaczanych, makaronem ramen, blanszowanym szpinakiem, grillowanym miodowym mięsem z golonki i jajkiem ajitsuke
Gramatura: 700 ml I Cena: 43 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą. Piotrkowska 91: telefoniczne 570 777 665, Pomorska 602: telefonicznie 730 310 055 i przez www.houseofsushinowosolna.pl
8. Kimsu Sushi & Ramen
Piotrkowska 142
Kamo-Kinoko Ramen: paitan, tare grzybowo-sojowe, pierś z kaczki smażona w kawie, karmelizowany por, marchew w chili, nitamago w panko, makaron ramen, olej kamo
Gramatura: 900 g I Cena:46,99 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.kimsu.pl, WOLT
9. King Kong Thai Food
Piotrkowska 217
Khao Soi Ramen: ramen inspirowany zupą z północnej Tajlandii Khao Soi - wywar drobiowy z makaronem ramen, tare na bazie żółtej pasty curry z dodatkiem oleju chilli podawany z krewetkami, kiszonym musztardowcem, czerwoną cebulą, kolendrą, szczypiorem I limonką
Gramatura: 350 ml I Cena: 59 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.kingkong.pl, telefonicznie 42 942 06 00, WOLT
10. Pan Łosoś Sushi Bar
Przybyszewskiego 42
Ramen Żur: bullion wieprzowo-drobiowy, boczek chashu, makaron ramen, zakwas na żur, karmelizowany czosnek, grzyby shitake, kurki, jajko ajitsuke, szczypior, kiełki słonecznika
Gramatura: 600 g I Cena: 45 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefoniczne 733 454 354
11. RamenShop
Nastrojowa 43 / Armii Krajowej 39 / Roosevelta 7 / Rojna 84c / Broniewskiego 69
Chorizomen: bulion Tori Paitan z dodatkiem tare na bazie past miso oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo i nutą wędzonej papryki, makaron ramen naszej produkcji, jajko nitamago, szczypior, korzeń lotosu, czerwona marynowana cebulka z dodatkiem yuzu, opiekane słupki chorizo
Gramatura: 650 g I Cena: 45 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.ramenshop.pl
12. Ramenownia by Susharnia
Piotrkowska 89
Gyukotsu: makaron własnej produkcji z mieszanki japońskich mąk, kremowy bulion na bazie kości wołowych, shoyu tare, olej z palonego pora, chashu, kiełki mung, dymka, pieczony por, 1/2 jajka
Gramatura: 140 g makaronu, 350 ml bulionu + toppingi I Cena: 49 zł
Hokkaido Vegan Miso: makaron własnej produkcji z mieszanki japońskich mąk, kremowy bulion na bazie warzyw, miso tare, olej chilli, puree dyniowe, pieczona dynia, Bimi, Menma, shitake, szalotka
Gramatura:140 g makaronu, 350 ml bulionu + toppingi I Cena: 49 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefonicznie 502 313 703, WOLT
13. Sendai Sushi & Ramen
Kopcińskiego 62 (Monopolis)
SERious Ramen: wywar wieprzowo-drobiowy z serem cheddar, szarpana wieprzowina, karmelizowana kukurydza w sweet miso, jajko ajitsuke, suszone pomidory, szczypior, kiełki fasoli mung, olej z pomidorów, puder z pecorino i trufli
Gramatura: 420 g I Cena: 36 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.sendaisushi.pl
14. Sushi w dłoń
Traugutta 14 / Dąbrowskiego 17A / Wici 87A
Duck Shoyu: bulion drobiowy, tare shoyu, kaczka sous-vide, słodkie shiitake, rzymska grillowana sałata, dymka, nitki chili, jajko 6', olej pomidorowy
Gramatura: 750 ml I Cena: 47 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefoniczne (Dąbrowskiego - 788 878 780, Traugutta - 534 556 651, Wici - 787 833 355)
15. Szpulka
Ogrodowa 19A (Manufaktura)
Tamanegi Kamo Paitan: tsuyu cebulowe, olej smakowy, rostbef, cebula czerwona piklowana, szczypior, portobello grill, por pieczony, jajo ajitsuke, papryczka chilli
Gramatura: 700g I Cena: 43 zł
Ramen dostępny tylko na miejscu
16. Szwalnia
Piotrkowska 217
PrzeRamen: bulion drobiowy z tare shoyu i miso, imbirowe pulpeciki z kurczaka i warzyw z togarashi, kiełki pora, sałatka z kalmarów z sezamen i pędami bambusa, gruby makaron ramen
Gramatura: 450 g I Cena: 46 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą
17. Tabu Sushi
Piłsudskiego 14
Kuro Toryufu Ramen: bulion warzywny z pastą z czarnej trufli, ręcznie robiony makaron ramen, mule, krewetki, shitake, shimeji, marchew, nitomago, pak choi, szczypiorek, chilli
Gramatura: 700 g I Cena: 48 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.tabusushi.eu lub www.tabu-sushi-and-modern-cuisine.upmenusite.com
18. Tanoshii Sushi & Ramen
Stefanowskiego 17
Kraken Paitan Ramen: makaron alkaliczny podawany z gęstym bulionem na bazie wywaru z kaczki, tare shoyu z dodatkiem zielonej herbaty matcha, smażona ośmiornica, edamame, prażone pistacje, ½ jajka nitamago, szczypior, olejek limonkowy
Gramatura: 500 ml I Cena: 54 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą na terenie całej Łodzi – zamówienia przez www.tanoshiisushi.pl lub telefonicznie 782 40 40 45
19. Zielona
Drewnowska 58 (Manufaktura)
Vege Shoyu Ramen: przyjemnie rozgrzewający bulion z pieczonych warzyw, shoyu tare, sprężysty makaron, marynowane tofu, grzyby shitake i shimeji, pędy bambusa, kapusta pak choi, fasola edamame, prażony czosnek, dymka
Gramatura: 500 ml I Cena: 39,5 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą, WOLT
20. Zielony Chrzan
Żwirki 8
„SHROOMS” SHIO: chintan drobiowy, shio na solach morskich, konbu, katsuobushi i grzybach, rostbef wołowy sous vide, boczniaki smażone na maśle, miso, marynowane shimeji, tatar z grzybów shitake z oliwą grzybową i czerwoną cebulką, jajko ajitsuke, pieczony pomidor, mizuna
Gramatura: 750 g I Cena: 42 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.zielonychrzan.pl lub telefonicznie 533 992 222
Aleksandrów Łódzki
21. Galante
Pabianicka 31, Aleksandrów Łódzki
Hakata Ribu Ramen: bulion tonkotsu, glazurowane żebro wieprzowe, całe marynowane jajko, olej szczypiorkowy, imbir marynowany, rzepa marynowana, togarashi chips, makaron ramen własnego wyrobu
Gramatura: 800 g I Cena: 48 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefoniczne 535 951 111
Bełchatów
22. Umami Sushi Bar
Plac Wolności 2, Bełchatów
K-Miso Ramen: bulion drobiowo–wieprzowy, tare na bazie past miso, boczek chashu z kimchi, marynowane jajko ajitsuke, czerwona cebulka, szczypior, narutomaki, olej smakowy
Gramatura: 650 g I Cena: 43 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.sushibelchatow.pl
Kutno
23. Maiki Sushi
Plac Piłsudskiego 13, Kutno
Ramen z gęsiną: lekki drobiowy bulion z imbirem i nutą anyżu, pieczona gęś, gruszka glazurowana w mirinie, shitake, cebulka czerwona, edamame, jajko
Gramatura: 750 g I Cena: 39 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.maiki-sushi.upmenusite.com lub telefonicznie 601 057 288
Łask
24. Kokoro
1 maja 57, Łask
Curry Paitan: kremowy bulion drobiowo-wieprzowy, tare na bazie curry, łosoś cytrynowy, makaron, mango, grillowana papryka, baby brokuł, imbir, kiełki, jajko marynowane, popcorn z kaparów, olej krewetkowy
Gramatura: 450 ml lub 950 ml I Cena: 35 zł lub 49 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefoniczne 694 02 22 33 (w promieniu 30 km od restauracji - 1,2 zł/km)
Tuszyn
25. Synestezja Smaku (Hotel Grzegorzewski)
3-go Maja 59, Tuszyn
Kaczka Dziwaczka: wywar na bazie sosu sojowego, palonych kości i opalanych warzyw, makaron ramen, pierś z kaczki sous-vide, prażony sezam, jajko poche, glony wakame, szczypior, pak choi
Gramatura: 500 ml wywaru / 100 g makaronu / 120 g kaczki / 50 g reszta składników I Cena: 42 zł
Leśny Ramen: wywar na bazie warzyw, sosu sojowego, pasty miso i grzybów (borowik, podgrzybek), makaron ramen, oliwa truflowa, pak choi, shiitake, shimeji, rydze, kurki, szczypior
Gramatura: 500 ml wywaru / 100 g makaronu / 100 g grzybów / 50 g reszta składników I Cena: 42 zł
Ramen dostępny tylko na miejscu
Zgierz
26. Kimsu Sushi & Ramen
Dąbrowskiego 20B, Zgierz
Kamo-Kinoko Ramen: paitan, tare grzybowo-sojowe, pierś z kaczki smażona w kawie, karmelizowany por, marchew w chili, nitamago w panko, makaron ramen, olej kamo
Gramatura: 900 g I Cena: 46,99 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.kimsu.pl
27. RamenShop Zgierz
Łódzka 4/6, Zgierz
Chorizomen: bulion tori Paitan z dodatkiem tare na bazie past miso oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo i nutą wędzonej papryki, makaron ramen naszej produkcji, jajko nitamago, szczypior, korzeń lotosu, cebulka czerwona marynowana z dodatkiem yuzu, opiekane słupki chorizo
Cena: 45 zł Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.ramenshop.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?