Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska
Rynek Manufaktury
Pumpkin miso ramen (wegański) – esencjonalny bulion na bazie pieczonych warzyw, grzybów i karmelizowanej dyni, podkręcony pastą miso i tahini, sosem sojowym i srirachą. Serwowany z makaronem, wędzonym sejtanem, dynią, kapustą pekińską, grzybami shiitake i mun, szczypiorkiem i sezamem.
Cena: 28 zł (650 g / 500 ml)
Zielony Chrzan
ul.Żwirki 8
VEGE „TONKOTSU” (wegetariański lub mięsny) ramen wegetariański z dostępną opcją mięsną. Inspiracją był najpopularniejszy japoński rodzaj ramenu, czyli tonkotsu, jednak szef kuchni postanowił zrezygnować z kości wieprzowych i stworzyć pełną umami wegetariańską alternatywę to tej klasyki. Ideą było osiągnięcie podobieństwa smakowego oraz wizualnego, a zarazem elementu, który zaskoczy naszych gości.
Wywar: Mocne japońskie grzybowe vege dashi, Tare: sos sojowy, czosnek, imbir, słodkie miso, ucierany biały, pieprz, nerigoma, Makaron: alkaliczny Ramen, Dodatki: pieczony pomidor, menma, jajko ajitsuke, marynowane shitake, japoński musztardoweic, „mięso sojowe” w słodkiej marynacie na bazie śliwek (wersja wegetariańska) albo duszony brzuch wieprzowy „kakuni” (wersja mięsna)
Cena: 29 zł
Zjadliwości. Kuchnia roślinna
ul. Piotrkowska 102 A
I MISO YOU (wegański) – do aromatycznego, rozgrzewającego bulionu roślinnego z miso, paloną cebulą i orzechami laskowymi, oprócz grillowanej gruszki, wpadły kiszone buraki, owiana dymem pieczarka portobello, wędzony tempeh i rukola. Ramen jest wegański.
Cena: 28zł
SUSHI W DŁOŃ handroll & more (Kościuszki 22)
Kimchi Apple duck ramen – kaczka z grilla, kimchi , sofrito, szara reneta, rukola
Cena: 31 zł (700 ml)
Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)
Hakata Ramen – bulion wieprzowy# marynowany brzuch wieprzowy w koreańskim bbq# shitake# shimeji# chips z boczku # prażynka ryżowa# jajko marynowane w sosie sojowym podwędzanym# kiełki fasoli mung# pak choi# własny makaron ramen# edamame# nori z wasabi# chilli# szczypior#
Cena: 35 zł (700 g)
Umamitu by papuvege
ul.Traugutta 9
Karē rāmen (wegański) – połączenie dwóch japońskich comfort foodów – sosu karē i ramenu. Wybitnie kremowy, gęsty i aromatyczny, idealnie oblepia każdą kluseczkę, dając uczucie błogości w brzuszku. Wypchany umami po brzegi miski. Na górze ląduje pieczona dynia, kanpyō, blanszowane kiełki mung, olej sezamowy, olej chilli, szczypiorek i nori. To jest lek na jesienne zimno, depresje, smutek i suplement poprawiający jakość życia w listopadzie. Ramen jest wegański.
Cena: 34 zł
Na zdjęciu: przygotowania do festiwalu w restauracji House of Sushi