Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Róże karnawałowe z ciasta na faworki. Wyjątkowy przysmak na karnawał i ostatki. Lekkie i chrupiące ciasto

Maria Kwiecińska
Maria Kwiecińska
Róże karnawałowe z ciasta na faworki. Zobacz jak zrobić róże karnawałowe. Sprawdź jak je zrobić krok po proku.
Róże karnawałowe z ciasta na faworki. Zobacz jak zrobić róże karnawałowe. Sprawdź jak je zrobić krok po proku. Katarzyna Puczyńska
Róże karnawałowe to tradycyjne słodkości przyrządzane, jak sama nazwa wskazuje, w karnawale. Sprawdzą się również jako pyszne urozmaicenie w tłusty czwartek lub ostatki. Ten prosty w wykonaniu przysmak można podawać z domowym dżemem lub świeżymi owocami.

Przepis na róże karnawałowe

Bardzo podobnym do tradycyjnych faworków przysmakiem są róże karnawałowe. Są przygotowane z z tego samego ciasta, jedynie ciastka uformowane są w inny sposób - zamiast pasków wycina się krążki w różnych wielkościach. Udekorowane owocami wiśni lub dżemem sprawdzą się idealnie jako urozmaicenie karnawałowej imprezy lub na tłusty czwartek czy ostatki.

Jak zrobić róże karnawałowe?

Składniki:

  • 8 żółtek,
  • 550 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • szczypta soli,
  • konfitura z róży, dżem wiśniowy lub wiśnie kandyzowane,
  • cukier puder,
  • olej lub smalec do smażenia.

Róże karnawałowe - sposób wykonania:

1. Na stolnicę lub blat roboczy przesiej mąkę i usyp kopczyk. Zrób na czubku dołek, do którego dodaj sól, żółtka, śmietanę i spirytus. Zagnieć ciasto na gładką masę i bij wałkiem przez chwilę. Później na zmianę wałkuj i składaj ciasto, aby nabić do środka jak najwięcej powietrza.

2. Podziel ciasto na cztery części i owiń każdą folią spożywczą. Schowaj je do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmuj je po kolei do wałkowania.

3. Rozwałkuj ciasto najcieniej jak się da i wycinaj krążki o trzech różnych średnicach i natnij je na bokach.

4. Środek największego krążka posmaruj białkiem i połóż na nim mniejszy. Na wierzchu połóż najmniejsze i dociśnij mocno, tak, by warstwy się skleiły.

5. Olej lub smalec rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i smaż róże do złotego koloru. Ciastka kładź najpierw "do góry nogami" a później na drugą stronę. Wykładaj je na ręcznik papierowy i po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Na środek każdej róży dodaj konfiturę lub owoce - mogą być świeże lub kandyzowane.

Róże karnawałowe z ciasta na faworki. Zobacz jak zrobić róże karnawałowe. Sprawdź jak je zrobić krok po proku.

Róże karnawałowe z ciasta na faworki. Wyjątkowy przysmak na ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki