1/13
Jak zdrowo i ciekawie podać rybę na Wigilię Świąt Bożego...
fot. gbh007/Getty Images

Ryba na Wigilię – zdrowe przepisy świąteczne na pyszne dania rybne

Jak zdrowo i ciekawie podać rybę na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia? Zobacz, jak pysznie przyrządzić karpia, śledzia, dorsza, pstrąga i łososia. Wypróbuj nasze przepisy.

2/13
1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być...
fot. yatomo/123RF

Delikatny świeży śledź marynowany z ziołami

1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być błyszczące, srebrne i mięsiste), umytych, osuszonych, pokrój je na mniejsze kawałki i oprósz solą.
2. Dodaj do 750 ml wrzątku po 250 ml wytrawnego białego wina i białego octu 10 proc., łyżkę cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 25 ziaren czarnego pieprzu, po 5 ziaren ziela angielskiego i goździków oraz 2 liście laurowe, a po zagotowaniu wrzuć plastry cebuli i podgrzewaj 5 min.
3. Ułóż w naczyniu śledzie, zalej osączoną wrzącą zalewą, naczynie zamknij, schłodź i odstaw pod do lodówki na min. dobę.
4. Podawaj śledzie z posiekanym świeżym szczypiorkiem i koperkiem.

3/13
1. Przygotuj bulion rybny: włóż do 2,5 litry wody 2 tuszki...
fot. Robert Wilczyński/Makrela Superdobra

Wykwintna zupa rybna z makreli

1. Przygotuj bulion rybny: włóż do 2,5 litry wody 2 tuszki makreli pokrojone w kawałki o boku ok. 5 cm (nie powinna mieć skrzeli), dodaj 6 suszonych grzybów, 3 obrane marchewki i 2 pietruszki, zieloną część pora, cebulę, pomidora, 3 ząbki czosnku, kawałek imbiru wielkości kciuka, pęczek natki pietruszki, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren czarnego pieprzu i 2 łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny, ostudź i przecedź.
2. Podsmaż w garnku na 3 łyżkach oliwy obrane i pokrojone w słupki warzywa: 2 marchewki, pietruszkę i kawałek selera oraz kostki cebuli, a gdy ta się zeszkli, wlej 1,5 l bulionu rybnego i gotuj 5 min.
3. Wrzuć do zupy 4 obrane ziemniaki w kostkach, gotuj 10-12 min, po czym dodaj posiekany pęczek natki pietruszki i 100 ml śmietanki UHT 30 proc. tł.
4. Gotuj całość na małym ogniu przez 3-4 min, dopraw solą i pieprzem, podawaj z kawałkami ryby z bulionu i w sumie 4 posiekanym ogórkami kiszonymi.

4/13
1. Wymieszaj po 0,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków...
fot. Robert Wilczyński/Makrela Superdobra

Makrela z piekarnika z ziemniakami i marchewką garam masala

1. Wymieszaj po 0,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków oraz marchewki w podłużnych ćwiartkach, dodając plasterki czerwonej cebuli, 3 łyżki oliwy, łyżkę przyprawy garam masala oraz sól i pieprz.
2. Wyłóż warzywa na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 20 min.
3. W tym czasie natnij delikatnie nożem co kilka centymetrów 2 tuszki makreli (po 300 g), natrzyj 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
4. Po 20 min pieczenia ziemniaków połóż na wierzchu ryby i piecz ok. 20 min, udekoruj danie gałązkami rozmarynu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Wypadek na ul. Broniewskiego. Zabił kolegów i uciekł. Zatrzymano Wiktora K.!

Wypadek na ul. Broniewskiego. Zabił kolegów i uciekł. Zatrzymano Wiktora K.!

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Zobacz również

Nowoczesne sztuczne boisko już oddane do użytku – Czarne Pantery trenują. Zdjęcia

Nowoczesne sztuczne boisko już oddane do użytku – Czarne Pantery trenują. Zdjęcia

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C