5/13
1. Umyj i osusz 4 dzwonka karpia lub filety po 130 g każdy,...
fot. lenyvavsha/123RF

Pikantne curry z karpia z limonką i kolendrą

1. Umyj i osusz 4 dzwonka karpia lub filety po 130 g każdy, po czym obsmaż na 2 łyżkach oliwy po ok. minucie na stronę i zdejmij z patelni.
2. Osobno podsmaż na łyżce oliwy po 1-2 łyżeczki startego czosnku i świeżego imbiru, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, wlej 150 ml mleczka kokosowego z puszki, łyżkę sosu rybnego lub sojowego i łyżeczkę pasty pomidorowej, a następnie czerwoną i zieloną papryczkę chili w plasterkach, kilka kawałków trawy cytrynowej ze słoika, 1/2 szkl. posiekanej kolendry oraz sok z 1/2 lub całej limonki, ew. dopraw solą.
3. Ułóż rybę w brytfannie, zalej sosem i piecz w 180ºC ok. 15 min, aż mięso ryby stanie się matowe. Podawaj z plasterkami limonki.

6/13
1. Umyj 4 całe pstrągi patroszone po 330 g każda (ew. tuszki...
fot. rawlik/123RF

Ryba w galarecie z jajkiem i warzywami

1. Umyj 4 całe pstrągi patroszone po 330 g każda (ew. tuszki bez części niejadalnych po 230 g każda lub tyle samo karpia lub dorsza), usuń ości, a kręgosłup, ogon, płetwy i głowy odłóż.
2. Osobno przygotuj 2,5 litra bulionu rybnego z ryb z dodatkiem niejadalnych elementów (wg instrukcji w przepisie na wigilijną zupę rybną), ew. przygotuj tyle samo innego bulionu lub wody, wrzuć obrane warzywa: 2 marchewki, pietruszkę i kawałek selera, 6 liści laurowych, 4 ziarna ziela angielskiego, gotuj 15 min, włóż pstrągi i gotuj kolejne 15 min, po czym wyjmij z wywaru rybę i marchewkę.
3. Przelej wywar przez gęste sitko, dodaj 2 łyżki octu 10 proc. i łyżeczkę cukru, dopraw solą i pieprzem, a jeśli użyty był inny bulion lub woda, dodaj żelatynę w ilości 16 g (2 duże łyżki) na każdy litr uzyskanego gorącego płynu – namocz ją krótko w małej ilości zimnej wody, po czym wymieszaj ją z gorącym wywarem do całkowitego rozpuszczenia.
4. Pokrój marchewkę na kawałki i ułóż w kokilkach, dodaj połówki w sumie 4 jajek na twardo i ew. groszek konserwowy i listki natki; rybę podziel na kawałki, ułóż na wierzchu i zalej całość wywarem.
5. Ostudź danie i odstaw do stężenia do lodówki, a podawaj galaretkę z octem na liściach sałaty.

7/13
1. Przygotuj warzywa: podsmaż na 3 łyżkach oliwy cebulę i...
fot. gkrphoto/123RF

Dorsz na parze po grecku

1. Przygotuj warzywa: podsmaż na 3 łyżkach oliwy cebulę i białą część pora, dodaj starte na tarce 4 marchewki, 2 pietruszki i kawałek selera, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, świeżo mielony pieprz i sól, dolej nieco bulionu lub wody i uduś do miękkości.
2. Przygotuj rybę: umyte i osuszone kawałki dorsza podsmaż na łyżce oliwy po minucie na stronę, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz solą lub skrop sosem sojowym, podlej bulionem warzywnym, dołóż po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, zamknij naczynie i piecz rybę w 180ºC przez ok. 15 min.

8/13
1. Pokrój na kawałki osączone z oleju 4 filety ze śledzia...
fot. irina2511/123RF

Sałatka śledziowa pod warzywną pierzynką

1. Pokrój na kawałki osączone z oleju 4 filety ze śledzia (po ok. 70 g) i ułóż w niewielkich szklankach, po czym nałóż po łyżeczce sosu tatarskiego lub majonezu.
2. Pokrój na plasterki 2 małe gotowane ziemniaki, posiekaj drobno 4 szalotki i 4 jajka ugotowane na twardo, zetrzyj drobno małą marchewkę i przygotuj marynowane buraczki w wiórkach, po czym układaj warstwami na śledziach, kończąc odrobiną jajka i gałązką koperku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Walking Futbol. Polscy "chodziarze" jadą na Puchar Świata

Walking Futbol. Polscy "chodziarze" jadą na Puchar Świata

Nowi wiceprezydenci Łodzi powołani. Dlaczego nominowano ich tak późno? ZDJĘCIA/FILM

GORĄCY TEMAT
Nowi wiceprezydenci Łodzi powołani. Dlaczego nominowano ich tak późno? ZDJĘCIA/FILM

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Zobacz również

Nowi wiceprezydenci Łodzi powołani. Dlaczego nominowano ich tak późno? ZDJĘCIA/FILM

GORĄCY TEMAT
Nowi wiceprezydenci Łodzi powołani. Dlaczego nominowano ich tak późno? ZDJĘCIA/FILM

Teatr Nowy zaprasza na „Tajemniczy ogród” w dobie katastrofy klimatycznej WIDEO

Teatr Nowy zaprasza na „Tajemniczy ogród” w dobie katastrofy klimatycznej WIDEO