A tymczasem, gdy do końca lata jeszcze całkiem sporo czasu na straganach pojawiły się pierwsze pomarańczowe skarby.Wprawdzie nie te klasyczne, ogromne jak piłka lekarska, tradycyjne polskie dynie olbrzymie, tylko polubione nie tylko przez smakoszy, ale i przez polskich rolników filigranowe, zgrabniutkie dynie hokkaido. Ten gatunek dyni kojarzy nam się głownie z zimą, bo bardzo dobrze się przechowuje, dlatego wiele supermarketów ma je w stałej ofercie.
Dynię charakteryzuje intensywnie pomarańczowy kolor skórki i miąższu. Nadaje się na surowo, do koktajli oraz do dań ciepłych: na placki, jako składnik curry i wielu innych przysmaków. To skrabnica witamin i substancji odżywczych. Jak każda dynia ma mało kalorii (ale jest sycąca), za to bardzo dużo potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i błonnika.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?