Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Są już pierwsze dynie. Ile kosztują? Dlaczego warto jeść dynie?

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Grzegorz Gałasiński
Dynie kojarzą się ze schyłkiem lata, jesiennymi chłodami oraz rozgrzewającą zupa dyniową w cudownym pomarańczowym kolorze.

A tymczasem, gdy do końca lata jeszcze całkiem sporo czasu na straganach pojawiły się pierwsze pomarańczowe skarby.Wprawdzie nie te klasyczne, ogromne jak piłka lekarska, tradycyjne polskie dynie olbrzymie, tylko polubione nie tylko przez smakoszy, ale i przez polskich rolników filigranowe, zgrabniutkie dynie hokkaido. Ten gatunek dyni kojarzy nam się głownie z zimą, bo bardzo dobrze się przechowuje, dlatego wiele supermarketów ma je w stałej ofercie.

Dynię charakteryzuje intensywnie pomarańczowy kolor skórki i miąższu. Nadaje się na surowo, do koktajli oraz do dań ciepłych: na placki, jako składnik curry i wielu innych przysmaków. To skrabnica witamin i substancji odżywczych. Jak każda dynia ma mało kalorii (ale jest sycąca), za to bardzo dużo potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i błonnika.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Są już pierwsze dynie. Ile kosztują? Dlaczego warto jeść dynie? - Express Ilustrowany

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki