Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ser w roli głównej. Yes sir – jest impreza. Przekąski z serem. Przepis na pyszną zapiekankę z serem

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Obecność żółtego sera w diecie jest niezwykle ważna
Obecność żółtego sera w diecie jest niezwykle ważna 123RF
Jedzenie jest bardzo ważnym elementem każdej imprezy. Zarówno tej organizowanej w lokalu, jak i w domu. Obecnie sycące dania wcale nie muszą być ciężkie, a tłuszcze – niezdrowe.

Coraz lepiej bowiem zdajemy sobie sprawę z ich prozdrowotnego znaczenia dla organizmu. Ważne, by używać odpowiednich produktów i zwracać uwagę na ich jakość. Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki radzi: – Należy wybierać wyroby najwyższej jakości, a to gwarantuje zakup u zaufanych producentów. Wyroby produkowane wyłącznie z naturalnych składników, surowców pochodzących od zaufanych dostawców i przy zachowaniu najwyższych standardów są nie tylko smaczne, ale posiadają także szereg cennych dla naszego zdrowia składników.

Każde spotkanie w gronie znajomych wymaga odpowiedniej oprawy. W dobie ciągłego zabiegania liczy się głównie to, aby dania były smaczne, proste i szybkie w wykonaniu.

Stawiajmy na jakość
Zapraszając do siebie gości, poza tym, że chcemy miło spędzić czas, chcemy także zaskoczyć ich wyjątkowymi daniami. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom nawet proste posiłki mogą oczarować podniebienia i uczynić domowe przyjęcie niezapomnianym wydarzeniem także pod kątem kulinarnym. Pole do popisu dają zwłaszcza przystawki i przekąski, które możemy przygotować w kilka chwil. Istotne, by używać produktów wysokiej jakości, bo tylko takie gwarantują sukces.

Rozwiązaniem, które zawsze się sprawdza i wzbudza entuzjazm gości, jest deska dobrej jakości serów. Poza różnymi gatunkami serów na desce bardzo dobrze będą prezentować się też inne dodatki, takie jak winogrona, porzeczki, gruszki oraz orzechy. Do dekoracji wystarczy kilka listków bazylii. Do tego stawiamy obok chrupiące bagietki i jedna z przekąsek gotowa. Będzie nie tylko pysznie, ale także zdrowo. Jak bowiem podkreśla Ewa Polińska, obecność żółtego sera w diecie jest niezwykle ważna. Zwłaszcza zimą, gdyż dzięki obecności witamin A, D i B pomaga budować naturalną odporność organizmu. Na naszych stołach powinny się pojawiać wysoko gatunkowe sery o cudownych smakach i aromatach. W okresie karnawału dużą popularnością cieszy się zwłaszcza ser edamski, który zachwyca swoją orzechową nutą i z powodzeniem posłuży do przygotowania wielu wykwintnych dań.

Finger food w wersji slow
Na stole podczas imprezy świetnie zaprezentują się także minikoreczki, które możemy przygotować w formie wegetariańskiej oraz klasycznej. Goście z pewnością docenią ich uroczy wygląd i precyzję wykonania.

Smaki można komponować dowolnie, a dzięki dodatkowi niecodziennych składników, jak egzotyczne owoce czy pikantne pikle, osiągniemy zachwycające rezultaty. Jako podstawę koreczków warto zastosować ciemne pieczywo, następnie kosteczkę dobrej jakości sera żółtego i inne dowolnie wybrane składniki, jak oliwki, kabanosy, szynka, kolorowa papryka czy pomidorki koktajlowe. Kolorowe kompozycje będą sycić nie tylko głód, ale także ucieszą oczy.

Nieśmiertelne zapiekanki
Klasyczne menu imprezowe, poza przekąskami, obejmuje obowiązkowo choć jeden posiłek podawany na gorąco. Warte uwagi są zwłaszcza różnego rodzaju zapiekanki. Ich zaletą jest to, że „robią się” praktycznie same. Wystarczy wymieszać proste składniki i umieścić danie w piekarniku. Rozchodzący się przy tym zapach pobudzi apetyty.

Doskonałą propozycją na spotkanie w gronie przyjaciół jest zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem. Jest prosta w przygotowaniu, ale z pewnością zapewni nam uznanie dla naszych kulinarnych zdolności.

Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem
Składniki:

  • pół kg ziemniaków,
  • pierś z kurczaka,
  • 250 g szpinaku,
  • 1–2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 30 dag sera żółtego podlaskiego,
  • 200 g śmietanki 30 proc.,
  • jajko,
  • przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i lekko podgotowujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, przyprawiając do smaku. Szpinak podsmażamy na maśle, dodając rozgnieciony czosnek. Następnie przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce mieszamy śmietankę z jajkiem i powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej 30 minut.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki