MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sezon ogródkowy na Piotrkowskiej przed nami. Jest już prawie 50 ogródków gastronomicznych, w planach kolejne

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Część lokali wykorzystała ciepłą wiosnę i otworzyła ogródki pod koniec marca. Sporo gości korzystało z nich w Wielkanoc
Część lokali wykorzystała ciepłą wiosnę i otworzyła ogródki pod koniec marca. Sporo gości korzystało z nich w Wielkanoc Grzegorz Gałasiński
Na ulicy Piotrkowskiej rozpoczyna się letni sezon ogródkowy. Mimo chłodu zgodnie z planem kolejne lokale rozstawiają stoliki.

Sezon ogródkowy na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi już trwa

Na Piotrkowskiej rozpoczyna się wysoki sezon ogródkowy - bo choć od wielu lat ogródki gastronomiczne mogą stać przez cały rok - to jednak większość restauratorów rozstawia stoliki tylko w cieplejszych miesiącach. Obecnie na deptakowej części jest ich już 47, ale to jeszcze nie koniec.

- Bliżej lata będzie ich na pewno więcej - podkreśla Tomasz Andrzejewski, rzecznik prasowy Zarządu Dróg i Transportu w Łodzi. Zauważa też, że w ostatnich latach sezon ogródkowy na Piotrkowskiej coraz bardziej się rozciąg

Na przykład sobotę przed majówką (27 kwietnia) sezon ogródkowy rozpocznie Off Piotrkowska. Na dziedzińcu kompleksu w tym roku stać będzie dwanaście ogródków plus foodtrucki, a pierwszy weekend sezonu uświetni występ didżeja. Coraz więcej ogródków pojawia się też na samej Piotrkowskiej.

Ogródki na Piotrkowskiej możliwe także zimą

Kiedyś ogródki na Piotrkowskiej mogły działać od maja, po organizowanych tam akademickich regatach. Jednak od wielu już lat ogródki można stawiać cały rok i część gastronomików z tego korzysta. Całoroczny jest ogródek "Pijanej Wiśni" w którym napoje spożywa się na stojąco. Także stojący w podwórku ogródek Kawiarni w Podwyrku działa cały rok.

- Nawet zimą, gdy nie pada i nie wieje, to czasami młodzież siada tam sobie na kawkę, a niektórzy przysiadają, by zapalić - wyjaśnia Izabela Lipowska, szefowa. Przyznaje jednak, że ogórek zatłoczony jest dopiero w okresie letnim.

Miesiąc temu dwa stoliki z krzesełkami wystawiło bistro Montag. Jej szef Jacek Tomczyk podkreśla, że jego niewielki ogródek we francuskim stylu dostępny jest niemal przez cały rok.

- Kto chce może usiąść na słońcu i wypić kawę lub prosecco - mówi.

W tym roku restauratorzy wystawiający ogródki muszą zapłacić 1,5 zł za metr kwadratowy za dzień plus VAT. Jeśli ogródek stoi bezpośrednio przy lokalu mogą liczyć na rabat i zapłacić 1,05 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki