Śledzie z żurawiną na świątecznym stole. Przepis na smaczną rybę w słodkiej odsłonie. Sekret tej przystawki tkwi w jednym składniku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Śledzie z żurawiną można jeść od razu po przyrządzeniu. Można je również trzymać w słoiku, w lodówce nawet kilka dni.
Śledzie z żurawiną można jeść od razu po przyrządzeniu. Można je również trzymać w słoiku, w lodówce nawet kilka dni. teresaterra/123RF
Śledzie z żurawiną nie należą do tradycyjnego zestawu dań na Boże Narodzenie, ale warto je przygotować na świąteczny stół i nie tylko. Kluczowym składnikiem jest suszona żurawina. W grudniu żurawina jest produktem sezonowym, który warto przemycać w słodkich i wytrawnych daniach. A ryby z żurawiną mogą stać się ulubioną przystawką. Zobacz przepis na śledzie z żurawiną.

W skrócie

Śledzie z żurawiną to danie, które można przygotować tuż przed podaniem lub zrobić w słoiku i przechowywać w lodówce na później. Z czasem smak owoców jeszcze bardziej się rozwinie, a namoczona wcześniej żurawina nabierze smaku z oleju i octu jabłkowego.

Śledzie z żurawiną – przepis na proste danie

Liczba porcji: dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 45 minut (w tym 30 minut moczenia żurawiny) + 5 godzin w lodówce
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g płatów śledziowych w oleju,
  • 1 cebula biała,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 10 ml octu jabłkowego,
  • 3 goździki,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie: 1/ 2 łyżeczki rozmarynu lub tymianku.

Jak zrobić śledzie z żurawiną?

Przygotowanie:

  1. Śledzie z solanki przed krojeniem warto wymoczyć w wodzie. Następnie ryby należy osuszyć i pokroić na mniejszej kawałki.
  2. W dużej szklanej misce lub słoiku należy umieścić pokrojone śledzie wraz z przyprawami. Potem dolej ocet jabłkowy.
  3. Cebulę należy obrać, umyć i posiekać w piórka. Cebulę można przepłukać wrzątkiem, ale nie jest to konieczne. Posiekaną cebulę należy umieścić w misce ze śledziami. Świetnie smakują także śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką.
  4. Suszoną żurawinę należy namoczyć we wrzątku na 20-30 minut. Wystarczy tyle wody, aby przykryła owoce. Po tym czasie należy żurawinę odcedzić i dodać do śledzi.
  5. Śledzie z żurawiną polej olejem rzepakowym. Na koniec delikatnie wymieszaj.
  6. Takie śledzie z żurawiną wstaw do lodówki na kilka godzin. Śledzie z żurawiną i cebulą w słoiku mogą być przechowywane nawet przez tydzień.

Dodatek do śledzi

Intrygującym połączeniem smaków są śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną. Słodko-kwaśny smak żurawiny znakomicie uzupełnia słony i pikantny smak pomidorów. W słoiku można też przygotować warstwowe śledzie z żurawiną. Wystarczy podzielić porcje śledzia, żurawiny, cebuli i suszonych pomidorów i układać je po kolei w szklanym naczyniu. Zamiast suszonych owoców można też użyć świeżej żurawiny. Należy ją ugotować we wrzątku przez 5-7 minut, aż będzie lekko twarda. Do śledzi z żurawiną można dodać pokroją w plastry gruszkę lub jabłka.

Nie tylko cebula do śledzia

Śledzie z żurawiną można także zrobić w łagodniejszej wersji, stosując świeżego pora. Warzywo należy dokładnie umyć, oczyścić i pokroić białą część. Następnie warzywo trzeba przelać wrzątkiem, osuszyć i dodać zamiast cebuli. Pyszne są także śledzie z żurawiną i czosnkiem. Te szczególnie przypadną do gustu miłośnikom odważnych kulinarnych kombinacji.

Zobacz także: Pasztet z żurawiną na Boże Narodzenie. Przepis na mięsną przystawkę. Wyśmienity pasztet drobiowy z suszoną żurawiną

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Śledzie z żurawiną na świątecznym stole. Przepis na smaczną rybę w słodkiej odsłonie. Sekret tej przystawki tkwi w jednym składniku - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie