Jarmark produktów tradycyjnych, regionalnych, konkurs "Smaczne Łódzkie" oraz konkurs Folk-nuta to atrakcje, które uświetnią V Smaki Ziemi Łódzkiej. Podczas Jarmarku będzie można skosztować i kupić produkty lokalne, oferowane przez koła gospodyń wiejskich oraz produkty lokalne, posiadające wpis na "Listę produktów tradycyjnych ministra rolnictwa i rozwoju wsi".
Konkurs "Smaczne Łódzkie" będzie okazją do zdobycia wiedzy o potrawach regionalnych, a także wyszukania potraw regionalnych, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką regionu łódzkiego, promocji potraw regionalnych i wymiany doświadczeń kulinarnych. Konkurs przeznaczony jest dla kół gospodyń wiejskich. Najsmaczniejszą potrawę wybierze jury w składzie: Andrzej Polan - znany z programów telewizyjnych pasjonat gotowania, Mirosław Jabłoński - szef kuchni w andel's Hotel Łódź i Maria Kaczorowska - dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Celem konkursu Folk-nuta jest przegląd zespołów ludowych w województwie łódzkim oraz ochrona i dokumentacja tradycji folklorystycznego repertuaru, a także popularyzacja tych tradycji w społeczeństwie. Konkurs przeznaczony jest dla ludowych zespołów śpiewaczych i tanecznych, kapel ludowych oraz wykonujących repertuar folklorystyczny, ludowy. Artystów oceniać będzie jury w składzie: Jacek Jackowski - muzyk i muzykolog, Ewelina Grygier - flecistka folkowa, ethno, world music oraz Marian Muśko - instruktor tańca i choreograf.
Częścią niedzielnej imprezy będą także warsztaty gotowania, w których wezmą udział członkinie kół gospodyń wiejskich. Publiczność będzie mogła degustować przygotowane przez nie potrawy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?