Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święto wieprzowiny w Szadku ZDJĘCIA

Agniszka Olejniczak
Festyn promujący mięso wieprzowe odbył się w niedziele na targowisku Mój Rynek przy ul. Sieradzkiej w Szadku. Sfinansowany został z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.Dla publiczności, którza przybyłą na bezpłatne degustacje przygotowano około 1.300 kg wieprzowiny pod róznymi postaciami. Czestowano zupa gulaszową, pierogami z mięsem, golonkami, a także grillowanymi przysmakami. Nad ich przygotowaniem czuwał mistrz świata w grillowaniu Leszek Kosarzecki i jego grupa Smokers.

Kołą gospodyń wiejskich przygotowały także prezentacje oceniane przez jury i mieszkańców. Zadaniem było przygotowanie potrawy z wieprzowiny. Można się było nauczyć od nich gotowania  na warsztatach kulinarnych.

W Szadku promowano  najlepsze mięsa, kiełbasy i szynki lokalnych masarni. Przygotowano także pieczone prosięta.

Festyn promujący wieprzowinę odbywał się tez pod hasłem "Zdrowo jesz, zdrowo żyjesz, w sporcie sukces gwarantujesz". Młodzież uczestniczyła w rozgrywkach sportowych, a szkoły podstawowe otrzymały zestawy sportowych akcesoriów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki