Syrop z imbiru na odporność
Spis treści
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE IMBIRU
Imbir słynie ze swoich właściwości na całym świecie. Ta coraz bardziej popularna przyprawa jest bogata w witaminy A, B1, B2, C, E i K. Spożywanie Imbiru jest dobrym sposobem na dostarczenie do naszego organizmu składników odżywczych takich jak białka, tłuszcze węglowodany czy tłuszcze. Jest także cennym źródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor, żelazo czy wapń.
Spożywanie imbiru wzmacnia układ odpornościowy. Imbir pomaga również przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem oraz ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jego zdrowotne właściwości wspierają także układ nerwowy i oddechowy.
KTO NIE POWINIEN JEŚĆ IMBIRU
Nadmierne spożywanie imbiru może wywołać niepożądane skutki takie jak biegunka, ból brzucha czy zgaga. Tej przyprawy, nawet jako dodatku do herbaty nie należy podawać dzieciom przed 12 miesiącem życia. W swojej diecie zrezygnować z imbiru powinny osoby chorujące na wrzody żołądka, dwunastnicy czy też refluks żołądkowy. Niewskazane jest również spożywanie przez osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz przyjmujące leki na obniżenie krzepliwości krwi lub na nadciśnienie.
SYROP Z IMBIRU - CO JEST POTRZEBNE
Aby przygotować syrop z imbiru będziemy potrzebować:
- Korzeń imbiru - 250 g
- Cytryna - 1 sztuka
- Miód - 3-4 łyżki
- Czosnek - 2 ząbki
- Słoik
PRZEPIS NA SYROP Z IMBIRU
PAMIĘTAJ! W razie przeziębienia lub grypy należy udać się na wizytę u lekarza pierwszego kontaktu.
Zakaz smartfonów w szkołach? 67% Polaków mówi "tak"!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?