Uczestnicy mogli podejrzeć, jak przygotowuje się szabasowe cymesy i kugle i dowiedzieć się, jak wyglądają modlitwy i błogosławieństwa. Można było spróbować żydowskich potraw, takich jak kugel jabłkowy, rosół z fasolką, cymes syberyjski z marchewką i śledzik.
Wieczór miał pokazać jak piątkowe wieczory spędzają Żydzi, którzy zgodnie z tradycją spożywają wtedy uroczystą kolację.
ZOBACZ TEŻ:
Chanuka w Pałacu Poznańskiego [ZDJĘCIA+FILMY]
W Łodzi powstanie żydowski sklep ze śliwowicą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?