MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybka tortilla z tuńczykiem na pierwszy głód. Podaj zdrową przekąskę na rodzinne spotkanie. Poznaj fit przepis dla całej rodziny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prosty przepis na tortillę z tuńczykiem na przekąskę.
Prosty przepis na tortillę z tuńczykiem na przekąskę. freepik.com/topntp26/zdjęcie ilustracyjne
Potrzebujesz pomysłu na szybki i zdrowy posiłek? Tortilla z tuńczykiem to doskonały wybór! Zrobisz ją w kilka minut, zapewniając wartości odżywczych, w tym białko. Dzielę się z tobą przepisem na tę pyszną tortillę, która z pewnością stanie się jednym z ulubionych posiłków. Aby była mniej kaloryczna, sos robię z jogurtem naturalnym. Zobacz sposób na smakowitą tortillę z tuńczykiem.

W skrócie:

Ekspresowa tortilla z tuńczykiem to nie tylko banalny przepis, który zrobisz w mniej niż 15 minut, ale też zdrowa opcja na posiłek. Dzięki zawartości białka, zdrowych tłuszczów i witamin, jest idealna dla osób dbających o zdrową dietę. Możesz też dopełnić farsz dodatkiem swoich ulubionych warzyw, które wzbogacą smak. W ten sposób dostosujesz je do swoich upodobań. Szczególnie polecam poszatkowaną młodą kapustę, paprykę i kalarepkę.

Przepis na tortillę z tuńczykiem na przyjęcie

Liczba porcji: na 2 tortille.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 tortille pełnoziarniste,

  • 1/2 słoika tuńczyka w oleju,

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 1 pomidor,

  • 1 awokado,

  • 1/2 szklanki startej mozzarelli w kostce,

  • 2 łyżki jogurtu greckiego,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • sól i pieprz do smaku,

  • kilka listków sałaty.

Jak zrobić tortille z tuńczykiem?

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka wyjmij ze słoika i odsącz z nadmiaru oleju. Przełóż go do miski i dodaj jogurt grecki.

  2. Następnie dolej sok z cytryny, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  3. Czerwoną cebulę poszatkuj na cienkie piórka.

  4. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, łyżką wyjmij miąższ i pokrój na plastry.

  5. Pomidora pokrój w kostkę lub w plastry.

  6. Tortillę podgrzej przez 20 sekund na suchej patelni, aby była bardziej elastyczna.

  7. Następnie ułóż na środku listki sałaty, pastę z tuńczyka, posyp czerwoną cebulą, ułóż awokado i połóż plastry pomidora.

  8. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp nią składniki nadzienia.

  9. Złóż tortillę do środka zaczynając od dołu do środka. Następnie zwiń ją od prawego boku, a następnie od lewego.

  10. Tak przygotowaną tortillę możesz podgrzać na patelni, aby ser się rozpuścił lub zjeść na zimno.

  11. Pożywna tortilla z tuńczykiem jest gotowa do podania.

Dodatki do tortilli

Do domowej tortilli z tuńczykiem można dodać także pokrojone plasterki ogórka, marynowane warzywa np.: ogórki kiszone. Sos możesz także doprawić mieszanką przypraw curry, wymieszać z musztardą diżońską lub dodać kilka kropel sosu chili.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szybka tortilla z tuńczykiem na pierwszy głód. Podaj zdrową przekąskę na rodzinne spotkanie. Poznaj fit przepis dla całej rodziny - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki