Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa sałatek i symbol polskiej tradycji. Produkty, z których się składa są typowo polskie - ziemniaki, marchew, seler, pietruszka i jajka. Wszystkie można pozyskać w polskim gospodarstwie. I wydawałoby się, że jej smak nie może zaskoczyć. A jednak! Zobaczcie, jakie jeszcze produkty można dołączyć do sałatki jarzynowej i jak bardzo może zmienić się jej smak.
KLIKNIJ DALEJ
Karol Okrasa do sałatki jarzynowej dodaje... karmelizowane jabłko. Oprócz podstawowych składników - ziemniaków, selera, pietruszki, marchwi, jajek i ogórka kiszonego, Okrasa dodaje także mrożony groszek oraz karmelizowane jabłka. Jak je przygotowuje?
Obiera jabłka ze skórki i kroi na kawałeczki, na patelnię wkłada dwie łyżki miodu i zaczyna podgrzewać. Kiedy miód już się zacznie karmelizować, wrzuca pokrojone jabłka. Podpieka mieszając. Gdy jabłka już nieco zmiękną, wlewa na patelnię sok z cytryny. Taki skłądnik dodaje do sałatki, gdy jabłka ostygną. Sałatka smakuje fantastycznie.
CZYTAJ WIĘCEJ
Magda Gessler również dodaje jabłko, ale surowe, starte na tarce. Znana restauratorka wręcz zakazuje dodawać do sałatki jarzynowej cebulę. Jej zdaniem to warzywo psuje jej smak. Cebula sprawia, że danie nabiera brzydkiego zapachu.
Znani kucharze mają także inne orginalne pomysły urozmaicenia smaku sałatki warzywnej. Niektórzy dodają do niej paprykę czerowną, inni czerwoną fasolę lub kukurydzę z puszki. Kurkurydza konserwowa sprawia, że sałatka nabiera bardziej słodkiego smaku i warto ją połączyć np. z jabłkiem.