Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tanieje żywność w sklepach woj. łódzkiego

Alicja Zboińska
Tanieje żywność w sklepach woj. łódzkiegoNajbardziej staniały warzywa
Tanieje żywność w sklepach woj. łódzkiegoNajbardziej staniały warzywa Dariusz Gdesz
Ceny wielu artykułów spożywczych są obecnie niższe niż przed rokiem. Wpływ na to ma m.in. rosyjskie embargo, "mleczna" polityka UE, tańsze niż przed rokiem paliwa i plantatorzy trzciny cukrowej w Ameryce Łacińskiej.

Z danych Urzędu Statystycznego w Łodzi, wynika, że najbardziej staniały: warzywa, cukier, nabiał i mięso. Prawdziwy rekord obniżek dotyczy ziemniaków. W maju ubiegłego roku w sklepach naszego regionu za kilogram kartofli płaciliśmy średnio 1,50 zł, a w tym roku 84 grosze. Oznacza to, że ziemniaki są tańsze o prawie 46 proc. 

O 38 proc. tańsza jest cebula, której kilogram kosztuje w tym roku średnio 1,63 zł, a przed rokiem był o złotówkę droższy. 

Powody do zadowolenia mają osoby, które lubią słodkie napoje i potrawy. Kilogram cukru w ciągu roku staniał o 32,5 proc. i kosztuje obecnie średnio 2,05 zł.

Paczka masła w ciągu roku staniała o 9,5 proc. i w maju kosztowała średnio 4,13 zł. Niewiele mniejszy spadek - bo 9-procentowy - dotyczy cen wieprzowiny, a zwłaszcza schabu z kością. 
W maju kilogram kosztował średnio 13,64 zł, rok temu średnia cena zbliżała się do 15 zł. Staniały kurczaki: w maju kilogram w sklepach w naszym regionie kosztował przeciętnie 6,58 zł i była to cena niższa o 9 proc. niż w analogicznym okresie 2014 r. 
Litr mleka staniał w tym czasie o ponad 6 proc. i kosztuje średnio 2,80 zł, a za kilo twarogu płacimy średnio 13,23 zł, czyli o 4,7 proc. mniej niż rok temu.

Przyczyny spadku cen są zróżnicowane. Jedną z nich są niższe ceny paliw, które obniżyły koszty produkcji i transportu. Na ceny mięsa wpływ mają m.in. niższe ceny paszy dla zwierząt.

W przypadku nabiału, mamy do czynienia z globalnym trendem spadkowym. Ma to z związek ze zniesieniem systemu kwotowania w Unii. Mamy dużą produkcję mleka w UE przy ograniczonym popycie wewnętrznym

- Branża mięsna w ciągu roku przeżywała różne zawirowania - mówi Dariusz Winek, główny ekonomista Banku Gospodarki Żywnościowej. - Wahały się ceny wieprzowiny, a spadki goniły podwyżki. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku nabiału, mamy do czynienia z globalnym trendem spadkowym. Ma to z związek ze zniesieniem systemu kwotowania w Unii. Mamy dużą produkcję mleka w UE przy ograniczonym popycie wewnętrznym.

W przypadku cukru coraz większą rolę zaczynają odgrywać jego producenci z Ameryki Południowej. Do sklepów w naszym regionie sprowadzany jest tańszy cukier z tamtego rejonu.

Spadek cen warzyw ma związek z rosyjskim embargiem. Ale już ceny owoców, np. jabłek, są nieco wyższe, bo w sprzedaży jest ich mniej niż zazwyczaj. Wpłynęło na to także rosyjskie embargo, bo część sadowników, którzy nie mogli sprzedać owoców do Rosji, decydowała się na ich utylizację i otrzymywała dofinansowanie z UE.  

Ceny warzyw mogą wzrosnąć w kolejnych miesiącach. Część producentów ograniczyła lub zlikwidowała plantacje. Zdaniem Dariusza Winka w drugiej połowie roku ceny może nas czekać niewielki wzrost cen. Kluczowe według ekonomisty będą ewentualna susza i rosyjskie embargo. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki