Tłusty czwartek
16 lutego - święto łasuchów – tłusty czwartek. Nie liczymy wtedy kalorii, delektując się słodkimi wypiekami.
Przepisów na domowe pączki czy oponki jest wiele, jednak nawet podanie szczegółowej receptury nie gwarantuje cukierniczego sukcesu. W tym wypadku lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych, dlatego przedstawiamy praktyczne tipy, które od lat wykorzystują panie domu przy przygotowywaniu wypieków.
Jak zrobić pączki?
– Choć trendy w cukiernictwie się zmieniają, klasyka zawsze jest w cenie. Szczególnie w tłusty czwartek chcemy odtworzyć smak tradycyjnych pączków czy chrupiących, domowych faworków. Najlepiej zasięgnąć rady najwyższej instancji – babci lub mamy – które są skarbnicą cukierniczej wiedzy lub skorzystać z uniwersalnych porad. Warto posiłkować się także produktami gospodarstwa domowego, które mamy w szufladzie – uniwersalne woreczki ze struną, papier do pieczenia czy folia aluminiowa mogą zaskoczyć swoim nietypowym zastosowaniem i wybawić nas z niejednej cukierniczej opresji – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan. I pamiętajmy – tradycję trzeba pielęgnować, a kalorie w tłusty czwartek się nie liczą, więc jedzmy ze smakiem!
Tłusty czwartek - 16 lutego
Z jakich porad warto skorzystać? Oglądaj zdjęcia i czytaj!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?