1/11
Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować...
fot. 123rf

Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować zaburzenia wchłaniania, metabolizmu i wydalania leków z organizmu.

2/11
Błonnik pokarmowy zmniejsza wchłanianie wielu leków, w tym...
fot. 123rf

1.Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy zmniejsza wchłanianie wielu leków, w tym leków antydepresyjnych (np. Amitryptyliny), preparatów zawierających wyciąg z naparstnicy (np. Digoxin, Bemecor).

3/11
Wapń zmniejsza wchłanianie Tetracykliny i fluorochinolonów.
fot. 123rf

2.Mleko i produkty mleczne bogate w wapń

Wapń zmniejsza wchłanianie Tetracykliny i fluorochinolonów.

4/11
Tłuszcz zawarty w produktach spożywczych zwiększa...
fot. 123rf

3.Tłuszcz pokarmowy

Tłuszcz zawarty w produktach spożywczych zwiększa wchłanianie niektórych leków, w tym preparatów teofiliny (np. Euphyllin).

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Zobacz również

Trudne rodzinne relacje w sztuce Thomasa Bernharda na scenie Teatru im. S. Jaracza

Trudne rodzinne relacje w sztuce Thomasa Bernharda na scenie Teatru im. S. Jaracza

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy