Gołąbki po szykowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
2 główki kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
80 dag ryżu (niegotowanego)
1/2 kg kiełbasy toruńskiej
25 dag boczku wędzonego
świeża czerwona papryka
duża marchewka
duża pietruszka
4 średnie cebule
1/2 szklanki oleju
pieprz, sól, wegeta
Wykonanie
Główki kapusty ugotować w posolonej wodzie. Kiełbasę, boczek, paprykę, cebulę, marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki należy wymieszać wraz z olejem i przyprawami. Dołożyć do tego mięso mielone i ryż. Ponownie wymieszać. Wymieszane składniki należy układać porcjami na liście kapusty i formować gołąbki.
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Na nich ułożyć gołąbki. Podlać olejem i postawić na małym ogniu. Gotować ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewać wodę. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Przepis na grochówkę Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie.
Składniki
20 dag łuskanego grochu
10 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy
duża cebula
marchewka
jajko
grysik
ziele angielskie, liść laurowy
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Groch gotować do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Boczek, kiełbasę i cebulę podsmażyć na patelni.
Marchewkę zetrzeć na tarce. Gdy groch będzie miękki, dodać mięso i marchewkę.
Na talerz wsypać grysik i wbić jedno jajko. Wyrobić zbite ciasto, zetrzeć je na tarce do zupy.
Chwilę zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Flaki z kaszą Koła Gospodyń Wiejskich
Przepis na flaki z kaszą, potrawę, która zdobyła pierwsze miejsca na półfinałach w Oświęcimiu Małopolskiego Festiwalu Smaku. Potrwa Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.
Składniki
3 kg flaków
1 kg kaszy
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
sól, pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Pokrojone flaki ugotować. Dodać startą marchewkę, pietruszkę i selera. Gdy flaki zmiękną, wsypać kaszę, jeszcze chwilę pogotować, a potem dodać wszystkie przyprawy.
Tradycyjna kaczka z jabłkami
Przepisem na tradycyjną kaczkę z jabłkami podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce
Składniki
kaczka
ok. 5-6 jabłek
4 łyżki oleju
łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki majeranku
ostra papryka
sól, pieprz i przyprawy, które lubimy
Wykonanie
Zrobić marynatę z miodu, octu, oleju, majeranku, papryki i przypraw. Natrzeć dokładnie marynatą od zewnątrz i wewnątrz kaczkę, obsypać wierzch przyprawami i odstawić na jakiś czas.
2-3 jabłka pokroić na ćwiartki , posypać majerankiem i włożyć do środka kaczki, spiąć i piec kaczkę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, obracając chociaż raz w trakcie pieczenia oraz polewać sosem, który się wytworzy. Pod koniec pieczenia 3 jabłka wbić dekoracyjnie do kaczki wykałaczkami i dopiec, aż będą miękkie.