Tradycyjne, łódzkie dania na warsztatach kulinarnych w Off Piotrkowska [ZDJĘCIA]

Agnieszka Magnuszewska
Zalewajka, karp gotowany, lepioszki i żulik to potrawy, które gotowano podczas niedzielnych warsztatów kulinarnych w kawiarni podróżniczej Daleko Blisko w centrum OFF Piotrkowska. Warsztaty towarzyszą promocji książki Anny Wojciechowskiej "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka", a organizuje je Centrum Inicjatyw na rzecz Rozwoju REGIO.

Autorka książki podkreśla, że podczas warsztatów głównie asystuje uczestnikom zajęć i im doradza. Nie trzeba ich przekonywać do nowych potraw, jak móżdżek podawany na babeczkach, bo łodzianie są otwarci na kuchenne nowości. Choć zarówno móżdżek, jak i zalewajka czy żulik to tradycyjne łódzkie potrawy. To właśnie one promowane są w książce Anny Wojciechowskiej.

Kolejne warsztaty kulinarne:

  • 19 października w restauracji " U Milscha" (menu: serduszka w sosie koperkowym, młoda kapusta, knedle ze śliwkami, kasza manna z cynamonem)
  • 25 października w sali restauracyjnej hotelu Stare Kino (menu: śledzie marynowane, barszcz na burakach, prażoki z kapustą, ciasto drożdżowe)
  • 26 października w restauracji "U Milscha" (menu: szpinak, czernina, żołądki w sosie chrzanowym, grzanka).

Na zajęcia, które są bezpłatne, należy się wcześniej zapisywać.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
k
Ale w Off taki syf architektoniczny i estetyczny, że wstyd.
Dodaj ogłoszenie