Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny - przepis. Jak przygotować tradycyjne ciasto na Wielkanoc?

OPRAC.:
Norbert Uram
Norbert Uram
Przepis na tradycyjny Mazurek Wielkanocny
Przepis na tradycyjny Mazurek Wielkanocny Getty images/pinxit/zdjęcie ilustracyjne
Odkryj sekrety przygotowania tradycyjnego Mazurka Wielkanocnego - słodkiego symbolu polskich Świąt Wielkanocnych. Ten prosty, przepis na kruche ciasto z kajmakowym nadzieniem i orzechową dekoracją, sprawi, że ten wielkanocny klasyk będzie gwiazdą Twojego świątecznego stołu. Niezależnie od Twojego doświadczenia w kuchni, ten przepis pomoże Ci stworzyć pyszny i efektowny mazurek, który zachwyci wszystkich gości.

Mazurek Wielkanocny to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciast, które zawsze jest obecne na świątecznym stole. Poniżej przedstawię Ci krok po kroku przepis na ten pyszny wyrób cukierniczy.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę kajmakową:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 150 g różnych orzechów (np. migdałów, orzechów laskowych)
  • konfitura morelowa
  • czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i jajko, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
  2. W międzyczasie przygotuj masę kajmakową. Mleko skondensowane umieść w garnku, dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotuj około 2-3 godziny, aż masa zgęstnieje i nabierze ciemnobrązowego koloru.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wyłóż nim natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 20-25 minut, aż będzie złociste.
  4. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie rozsmaruj na nim cienką warstwę konfitury morelowej.
  5. Na konfiturę wyłóż masę kajmakową i równomiernie rozprowadź.
  6. Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi orzechami. Możesz również rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
  7. Gotowy mazurek przed podaniem należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki