5/6
Dieta japońska na długowieczność: słodkie, fioletowe ziemniaki
Imo to w Japonii potoczna nazwa ziemniaków. Pochodzące z Okinawy fioletowe bataty są źródłem węglowodanów i przeciwutleniaczy. Ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także redukuje poziom cukru we krwi.
6/6
Dieta japońska na długowieczność: warzywa korzeniowe
Warzywa korzeniowe są lubiane i chętnie spożywane przez Japończyków. Rzodkiew Daikon zajmuje szczególne miejsce w kuchni japońskiej. Zawiera żelazo, jod, fosfor, magnez, selen, potas, sód, miedź i wapń oraz witaminy B1, B2, B7, B9 i C. Poprawia trawienie, wzmacnia odporność, obniża ryzyko rozwoju przewlekłych chorób i może zapobiegać zawałom i udarom. Ma też wspaniały wpływ na skórę.
W Polsce Daikon można zastąpić innymi warzywami korzeniowymi – burakami, marchwią czy rzepą.