Gimnazjaliści ze szkół nr 14, 15 i 22 przywieźli do XXI LO m.in. plakaty oraz ciastka z masy solnej i plasteliny, ale zaproszeni cukiernicy urządzili poczęstunek z prawdziwymi słodkościami. Nie zawiedli uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, którzy dali pokaz dekorowania tortu.
Nastolatki, które takich umiejętności nie posiadają, przygotowały prezentacje multimedialne - nie tylko o miejscach w centrum miasta, jak np. o herbaciarni "Niebieskie Migdały", ale też o cukierni w Nowosolnej. Pojawiły się również prace o historii cukierni "Jaś i Małgosia", Roberta Dybalskiego, "Bombonierki" z Placu Słonecznego, "Naszej Cukierni" z ul. Gdańskiej, braci Miś i Adama Sowy.
Wiosenne spotkania w XXI LO odbywają się od 2003 r. jako cykliczna impreza "Młodzi łodzianie promują swoje miasto". Poprzednie edycje były poświęcone m.in. komunikacji miejskiej, portretom łódzkich ulic i "kulisom teatru".
W sobotę słodkości ciąg dalszy, bo w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Franciszkańskiej 137 odbędzie się dzień otwarty dla kandydatów - połączony ze "Świętem Mazurka". Gimnazjaliści mogą zwiedzać placówkę w godz. 11-16, a uczniowie ZSPS będą rywalizować o nagrodę za najlepszy mazurek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?